Kako liječiti bolest grla - Angina?


Bolest grla — upala mandula — krajnika, poznata kao Angina je dosta česta, a sada ćemo vam pokazati par recepata kako da se uz pomoć prirodnih lijekova borite protiv ove bolesti.

1.            Stolisnika, matičnjaka, bijelog sljeza (list i cvijet), sljeza crnog (cvijet i list) u jednakim dijelovima, dobro pomiješati i od te mješavine uzeti 2 jedaće žlice i kuhati 2—3 minute u 300 g vode (3 dcl). Nakon toga ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Zatim ocijediti, medom zasladiti i piti 3 puta dnevno prije jela — po šalicu. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
2.            Korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jednakim dijelovima i dobro promiješan. Od te mješavine uzme se jedaća žlica i prelije sa 200 g ključale vode; ostavi poklopljeno 10—15 minuta. Zatim se ocijedi, doda velika žlica meda i time se ispire grlo a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku.
3.            Petrovac i list divlje kupine pomiješati u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzme se 2 jedaće žlice i kuha 3—4 minute u 3 decilitra vode. Ostala priprema kao pod 1.
4.            U šalici mlijeka skuhamo tri omanja lista duhana ili dvije nepune jedaće žlice lulaša. Kad provri, procijedimo i tim toplim mlijekom grgljamo više puta dnevno. Ovo mlijeko se ne smije piti jer tjera na povraćanje.
5.            Ako nastanu jaki bolovi u vratu, uzme se glavica maka i kuha u 200 grama vode 2—3 minute. Ostavi se po strani poklopljeno nekoliko minuta. Zatim se ocijedi, pravim pčelinjim medom zasladi, i grlo ispire grgljajući.
6.            Svaki dan prije jela ujutro uzeti 2 žlice ribljeg ulja (može se pomiješati sa žlicom pravog pčelinjeg meda, tako se lakše proguta). Riblje ulje dobije se u ljekarni.
7.            Mladog opranog lišća koprive 1 kg samljeti strojem za mljevenje mesa, iscijedi se sok i pije 3—4 žlice dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi