Kako vratiti apetit?


1.            List šumske jagode, kamilice, metvice pitome ili kudrave i kičice u jednakim količinama dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 10—15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8—14 dana.
2.            Uzeti pola kavene žlice usitnjenog pelina, korijena angelike, iđirota — po dvije jedaće žlice — i sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 decilitra ključale vode. Ostala priprema kao pod 1.
3.            U jednakom omjeru dobro promiješati korijen omana, aniša, komorača i stolisnika. Od te mješavine jedaća žlica kuha se jednu minutu u 300 g vode i ostavi na strani (poklopljeno) 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim medom i toplo pije triput dnevno po šalicu pola sata prije jela. Treba izbjegavati pušenje.
4.            Kamilicu stući u avanu u prah. Od tog praška uzima se triput dnevno pola sata prije jela po pola kavene žlice. Ako se pomiješa sa jednakim dijelom šećera u prahu, koristi kod rekonvalescenata koji tada naginju gojenju.
5.            Uzeti 3 žlice droge pelina (u ljekarni) i preliti sa pola litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji oko 2 sata, zatim piti u 3 navrata prije jela.
6.            Dvije žlice hajdučke trave preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti malo da stoji, zatim piti prije jela.
7.            Dvije žlice kamilice preliti sa 2 decilitra vrele vode. Promiješati, poklopiti, ostaviti na štednjaku oko pola sata, ali ne smije vreti. Ocijediti, rashladiti i piti prije jela.
8.            Uzeti po 1 g istucana zrna komorača, lincure i kičice. Sve pomiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim ocijediti te odjednom popiti.
9.            Pomiješati preslice, oraha (list) i divljeg kestena (kora) po 20 g, te 30 g vrbove kore i 10 g ljoskavca (plod). Uzeti 2 žlice te mješavine i kuhati 5 minuta u 4 decilitra vode. Ostaviti preko noći i sutradan piti ujutro i navečer.
10.          Po 1 g komorača, lincure i kičice izmiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procijediti i piti pola sata prije jela.
11.          Uzeti po 25 g celera (korijen), kičice, komorača i lincure, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, zatim piti prije jela.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi