Liječenje nekih poznatijih oboljenja


Donosimo vam recepte i savjete kako liječiti neke od poznatijih oboljenja:
Divlje meso
Hrastove babuške (zrele) dobro osušiti i samljeti u prah. Tim prahom oboljela mjesta naprašiti. To se ponavlja sve dok divlje meso ne nestane.
Grčevi u žilama
Prije spavanja donesu se pred krevet dvije posude; u jednoj neka bude 8—10 litara vode iz bunara. Druga je prazna. U nju se stavi noge koje se izmjenično polijevaju od koljena prema dolje. Voda se mora sva upotrijebiti. Polijevanje ne smije trajati duže od 5—7 minuta. Nakon polijevanja mora se obavezno ići u krevet. Kura se ponavlja svaku večer 15—20 dana i žile će ozdraviti. Treba se čuvati prehlade.
Hrptenjača ako boli
Treba masirati hrptenjaču tinkturom od arnike, barem jednom dnevno. U ljetu se nabere svježeg cvijeta i stavi u 96% jaki alkohol (1 : 8). Stalno treba biti toplo obučen, naročito noge da su uvijek tople. Preporučuje se spavanje na tvrdom. Jesti mnogo voća i povrća — što više sirovo. Kuhati na ulju. Izbjegavati mast, suho slano meso i konzerve.
Iščašen zglob
Na lanenu krpu debelo se namaže loj koji se prethodno namoči u dobru komovu rakiju. Krpu treba ugrijati da bude vruća i njome obložiti bolna mjesta. Preko krpe stave se topli suhi zavoji. Noga će se za kratko vrijeme ispraviti bez boli.
Jezik raspucan
Raspucan jezik obično imaju ljudi s premalo kiseline. Za liječenje uzima se ova mješavina: kamilice, gospine trave, nane, kima, kičice u jednakom omjeru. Tome se doda malo kadulje i sve dobro promiješa. Od te mješavine uzme se jedna žlica u 300 g vode i kuha 3—4 minute. Pije se više puta dnevno po šalicu.
Kila
1.            Često se desi da kod dizanja tereta muškarci, pa i žene, kako naš narod kaže — okilave. Čim se takav slučaj primijeti, treba oboljeli dio tijela masirati nekoliko nedjelja — uljem od mandula.
2.            Kilu liječi pelin ako se usitnjen stavi u vino i dobro ugrije. Čista bijela krpa namoči se u vruće vino i stavi na oboljelo mjesto koje se poveže suhom krpom.
Kičmena moždina, upala, slabljenje živaca i kičme
Treba ugrijati svježu borovu ili smrekovu smolu: smolu namažemo na platno i prilijepimo na bolno mjesto kičme. Kada se samo odlijepi, treba novo platno sa smolom nama¬zati i prilijepiti.
Klimakterij
Žene za vrijeme klimakterija mnogo se znoje. Čim se žena u klimakteriju počne znojiti, neka ne čeka nego odmah popije čašu bilo kakve tekućine i znojenje će prestati.
To bi svaka žena trebala znati pa bi mijenu lakše podnosile. Umaranje u radu nije preporučljivo.
Klonulost
Osobe kojima ruke i noge otkazuju poslušnost neka se kupaju u kupelji majčine dušice i masiraju oboljela mjesta tinkturom majčine dušice. Pije se 10 kapi dnevno razrijeđeno s malo vode. Tinktura se pravi ovako: dobra šaka sitno isjeckane majčine dušice na litru dobre jake domaće rakije, u kojoj stoji 10 dana.
Lijek protiv svake bolesti
Pola litre borovice stavi se u dvolitrenu bocu. Na to nalije litru jakog zdravog prirodnog vina i pusti 24 sata stajati. Nakon toga doliti pola litre komove rakije i 2—3 žlice šećera u prahu. Zatim sve dobro promiješati. Borovice ne baciti nego svako jutro i večer 5—6 zrna prožvakati i progutati s čašicom vina. To se ponavlja tri dana. Dva dana ne uzimati.
Zatim opet tri dana uzimati itd. Tako pripremljen lijek ublažuje glavobolju, bistri razum, osvježava tijelo, liječi srce, grižu, melankoliju, vrtoglavicu, zlatnu žilu.
KRASTE I bubuljice
Krastice i bubuljice nestat će ako se peru vodom u kojoj se kuhala kora brezovog drveta.
Krstobolja
Uzeti dvije do tri šake ljusaka od jaja, zrele rajčice, bundeve, lišća žalosne vrbe, šećerne repe (ili stočne repe) i vriježe od krastavaca — po 500 g. Sve se to stavi u kadu ili još bolje u kakvu kačicu i zalije ključalom vodom. Kad se ohladi tako da se u vodi može izdržati, neka se bolesnik pari tako dugo dok je voda vruća.
Melankolija
Melankoliju liječi hladna kupelj i boravak na svježem zraku. Svako jutro čim se ustane, uzeti hladne vode (da je do članka) i gaziti u njoj kao da se hoda. To ponoviti navečer prije spavanja. Ponavlja se 8 dana u mjesecu. Treba svaku večer popiti šalicu čaja od tri dijela valerijane i 4 dijela matičnjaka.
Nutarnje bolesti
Čuvarkuća je dobro sredstvo protiv nutarnjih bolesti. Jedaća žlica čuvarkuće kuha se dvije minute u 3 decilitra vode i pije po malu šalicu više puta dnevno. List se bere ljeti za vrijeme cvatnje i suši na suncu.
Otekline s jakim bolovima
Otekline treba masirati s pročišćenom (rafiniranom) naftom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi