Liječenje slabokrvnosti - Anemije


1.            Većinom su znaci očiti: bljedoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i pomanjkanje apetita. Bolesnik, ako je moguće neka miruje i živi na planinskom zraku, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je lagana, okrepljujuća i izdatna sa dosta voća, koje treba jesti prijesno kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo prijesnog mlijeka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave.
2.            Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom (ne industrijskim). Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žumanjak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz jetrica salata maslačka, matovilca, radića ili lista mladog špinata. Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom: grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, pastrmku, rajčice, sardele; sir punomastan, tunjevinu i zečevinu.
3.            U šalici mlijeka skuha se jedaća žlica pravog meda. Ponavlja se dulje vremena. Uzima se svaki dan natašte.
4.            Osam komada svježih (dobro opranih) jaja stavi se u staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limunovim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2—3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvorit će ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, kg šećera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1—2 čašice sat-dva poslije doručka.
5.            U dvije litre crnog vina stavi se 200 g suhog lišća koprive žare, ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja. Kura traje dulje vremena.
6.            Lišće koprive (nabrano u proljeće) 20 g, šćaveta ili kiselice, bokvice po 10 g — stavi se na litru vode. To se 12 sati kvasi, a zatim 10 minuta kuha sa 2—3 žlice meda. Potom se ostavi 20 minuta poklopljeno da stoji. Nakon toga se ocijedi. Pije se više puta dnevno po kavenu šalicu. Ovaj čaj ne samo da stvara krv nego pospješuje probavu, otklanja uzrujanost i nesanicu.
7.            Uzeti muške i ženske bokvice u podjednakom omjeru i kunice (stolisnik) — koliko njih. Oprati u hladnoj vodi i istucati dobro u avanu. Nacijediti ovoga soka 3 žlice. Pije se ujutro pola sata nakon što se uzela mala žlica pčelinjeg mliječa.
8.            Crnog sljeza korijen usitnjen — 40 g staviti u litru bijelog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocijedi i pije tri-put dnevno po čašicu.
9.            Treba jesti slaninu i piti crno vino.
10.          U dva decilitra toplog mlijeka istisne se sok jednog limuna i žlica meda. Pije se svako jutro natašte duže vremena.
11.          Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuhati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mjesec dana umjesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi