Rane i uboji - Kako se liječe rane?


1.            Ako na uboj, koji je od udarca pocrnio, stavimo svjež sitno isjeckani crveni luk obilno natopljen finim uljem, za kratko vrijeme uboj će proći.
2.            List bršljana dobro se očisti i namoči u vodu u koju smo stavili 3 postotnu bornu kiselinu (dobije se u ljekarni). Listovi treba u vodi da stoje 2—3 sata. Nakon toga stavlja ih se na rane i čistom bijelom prokuhanom krpom ili zavojem zavije.
3.            Na svježe rane koje krvare treba izgnječiti šaku stolisnika i priviti na ranu. Krv će ubrzo prestati i rana zacijeliti.
4.            Vrlo dobro sredstvo protiv modrica i rana je arnika koja se upotrebljava u obliku tinkture ili alkoholature. Cijela biljka s cvijećem stavlja se u alkohol gdje stoji deset dana. Zatim se ocijedi i spremi da se u slučaju potrebe nađe. Posve je razumljivo da boca mora biti čista i dobro zatvorena. Dr Liježoa, kako tvrdi dr Gostuški, za liječenje rana i uboja dao je i ovaj recept: 20 g arnike, 50 g glicerina, 60 g vode. Taj se lijek daje kao oblog na rane.
5.            Ako su rane gnojne i dugotrajne, onda se 100 g ranilista skuha u litri zdravog bijelog vina i od toga stavljaju oblozi na rane, pa i kad su one otvorene od proširenih vena. Prethodno ranu treba namazati ribljim uljem.
6.            Petrovac čini istu uslugu kao ranilist i upotrebljava se na isti način.
7.            Nevena, kantariona, cvijet bazge u podjednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine 4 jedaće žlice preliti litrom ključale vode i jedan sat ostaviti da stoji. Na ranu stavljati oblog, čistom prokuhanom bijelom krpom i isto tako čistom — suhom — sve previti. Obloge mijenjati svaka 2—3 sata.
8.            Koprivu žaru, cijelu biljku s korijenom — 4 jedaće žlice kuhati 5 minuta u litri vode. Priprema se kao pod 7.
9.            Jaglaca: korijen, cvijet i list — 5 jedaćih žlica na litru vode kuhati 5 minuta. Vrlo je dobar lijek kao oblog na rane i uboje.
10.          Ranu iz koje raste divlje meso treba svaku večer posuti mljevenim šećerom. To se ponavlja sve dok rana ne zacijeli.
11.          Na stare rane koje ne zacjeljuju stavlja se u prah samljeveni pelin. To se ponavlja sve dok rane ne zacijele.
12.          Muška bokvica (svježa) dobro se opere i stavi u ulje da se kvasi 24 sata. Nakon toga je izvadimo iz ulja, ranu dobro (vatom natopljenom u ulju) obrišemo i zavijemo bokvicom. Zavoj se mijenja dvaput dnevno: ujutro i navečer.
13.          Slatko vrhnje (kajmak) pustimo stajati u šerpi dok se ne uhvati plijesan hrđavo-zelene boje. Tu plijesan se pokupi u posudu i tiho na umjerenoj toplini (vatra ne smije biti jaka jer rado prigori), kuha se dugo dok masa ne postane zlatno-crvena. Kad se ohladi, posuda se zatvori pergament-papirom ili celofanom. To je odličan lijek za rane i kraste.
Rane koje trunu i ne zarastaju
Rane treba posipati s praškom srčenjaka (Polygonum bistorta), čak i one rane od raka.
Rane iz kojih teče gnoj
1.            Lista bazge (nabranog u proljeće) staviti jednu šaku na pola litre vinskog octa i kuhati 4—6 minuta. Time se oblaže rana.
2.            Rane treba posipati s praškom agave i čistom bijelom krpom ili gazom zavezati. Ponavlja se sve do ozdravljenja.
Rane otvorene od ovapnjenih žila
1.            Uzme se potrebna količina zemlje ilovače koja se izvadi iz dubine barem metar ispod površine zemlje. Očisti se od kamenčića i dobro promiješa sa pola vode i pola octa da bude sve mekano kao maslac, da ne bude ni pretvrdo ni premekano. Rana se s rijetkom gazom prekrije, a na drugu bijelu čistu prokuhanu krpu namaže se ilovača 2—3 cm debelo, već prema veličini rane, i stavi na ranu. Taj se ovoj još poveže sa suhom flanelskom ili drugom mekanom krpom. To se ponavlja svaka 3—4 sata. Ako je to nemoguće, onda barem svaku večer prije spavanja. To se ponavlja sve dok rana sama posve ne zacijeli.
2.            Treba namazati medom i previti čistom krpom. Zavoj se ostavi nekoliko dana, zatim se postupak ponovi.
Rane — otvorene gnojne
Otvorene gnojne rane brzo će zarasti ako rane posipamo s ugljenom lipovog drveta kojeg smo prethodno pretvorili u prah i prosijali. Nakon toga se rana poveže čistom bijelom prokuhanom krpom ili gazom. Za nekoliko dana na rani će nastati debela kora (suha krasta) koja će jako svrbjeti. Mora se paziti da noću ranu ne udarimo ili ogrebemo. Za mjesec dana rana će zacijeliti.
Ranice u ustima
1.            U poširoku šerpu stavimo 10 žlica cvijeta kamilice i na to nalijemo 5 litara ključale vode. Gornja se odjeća skine do kože, nagne se nad šerpu i tijelo pokrije preko glave plahtom ili dekom. Pri tom se usta drže otvorena i duboko se diše. Oči moraju biti zatvorene. Tijelo se spušta sve niže za parom kako se voda hladi i to dozvoli. Kad se niže ne može ostane se tako.
2.            Kamilice, lišće borovnice, steže (Potentilla anserina), kadulje u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzme se mala kavena žlica i prelije sa 200 g ključale vode i pusti poklopljeno da kratko vrijeme stoji. Kad se malo smlači, tada se procijedi i time ispiru usta nekoliko puta dnevno.
Ranice po čitavom tijelu i pojedinim mjestima
Prema površini ranica treba pripremiti masu od nesoljene svinjske masti ili od goveđeg jestivog loja i finog pšeničnog brašna. Sve se zajedno pomiješa na peći i isprži kao gust zapržak. Tada se doda malo mlijeka i pusti da provri. Tu smjesu podebelo namazati na čistu krpu i priviti preko noći na ranjava mjesta. To se ponavlja nekoliko večeri dok ranice ne prođu.
Rane, ranice, ozebline i slične bolesti
1.            Nevenova cvijeta (samo latice) stavi se u litrenu bocu (do polovice) i dopuni dobrom domaćom komovicom ili šljivovicom. Boca se začepi i stavi na sunce ili na toplo mjesto da stoji 8 dana. Dobro je bocu jedanput dnevno protresti. Tom tekućinom masiraju se ozebline, ili se popije natašte mala čašica. Za vrijeme liječenja ne smije se pušiti niti piti bilo kakav alkohol.
2.            25 g srčenjaka kuhati četvrt sata u pola litre vode, zatim dodati 25 g hajdučke trave, poklopiti, ostaviti 5 sati,procijediti i time ispirati ranu i oblagati natopljenom gazom u tom čaju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi