Škrofule — Guk - Neuhranjenost


1.            Ta se bolest obično pojavljuje kod nedovoljno ishranjenosti ili od vlažnog stana. Naročito tu bolest dobivaju djeca, a znaci su: napuhnut trbuh, modre žile, blijedo lice, crvenilo očiju, mršavo tijelo i slično. Da se ta opaka bolest odmah u zametku spriječi, treba bolesniku davati umjereno tople kave kuhane od žira (ploda hrasta koji se prethodno oljušti i isprži) tri puta dnevno po šalica. Može se dati i u obliku kakaa kuhanog u mlijeku. Bolesnik treba da se kreće što više na svježem zraku. Može piti svježa prijesna jaja; kuhanu pšenicu u mlijeku. Preporuča se češće kupanje, plivanje, svakodnevno masiranje tijela finim uljem i jako frotiranje (trljanje suhim ručnikom).
2.            Treba namočiti komad sukna u vruću vodu, brzo ižmikati i tako toplo omotati oko vrata. Preko sukna staviti kakvo voštano ili drugo nepropusno platno kako bi se što dulje zadržala toplina.
Taj oblog treba držati cijelu noć i mijenjati barem dva puta. To ponavljati svake večeri dok škrofule posve ne prođu.
3.            Pola kilograma brašna i pola kilograma svinjskog sala dobro se promiješa u tijesto. Tim tijestom se previja oboljelo mjesto triput dnevno. Prije svakog previjanja treba oprati oboljelo mjesto čajem od crnog sljeza.
Škrofulozna djeca
Dimnjače (Fumaria off.) 10 g samljeti u prašak i 50 g šećera u prahu dobro promiješati i svakog sata davati po kaverni žlicu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi