Bamija (Hibiscus esculentus)


Zbog svoje neutralnosti i sluzavih svojstava, bamija se smatra izvrsnim sredstvom protiv tvrde stolice. Namirnice ovog tipa cijenjene su zbog svojih zaštitnih svojstava i njihova unutarnja uporaba ima cilj da smiri iritaciju sluznice. Bamija također sadrži dragocjene minerale. U službenom biltenu br. 232 američke vlade stoji: "Bamija se, na nutricionističkom planu, prije svega cijeni zbog minerala koje sadrži.


Može je se konzumirati u obliku praška s vodom ili drugom neutralnom hranom (mlijeko, juhe). Važan je element u kreolskim jelima.

Bamija u prahu za čir na želucu


Slijedeće izvješće interesirat će one koji imaju problema sa želucem. Dolazi od Dr. Hermana N. Bundesena:

Jedan je liječnik zapazio veliko poboljšanje zahvaljujući konzumiranju velike količine bamije kod pacijenta koji je patio od spazmatične kolopatije, poremećaja kod kojeg se izmjenjuju proljev i opstipacija. Ova je konstatacija navela Dr. J. Mevera iz Chicaga i njegove suradnike da istraže bamiju.

Koristili su bamiju u prahu pri tretmanu čireva na želucu i tankom crijevu. Bamija je blijedo-zeleno-žuta i dosta ugodnog okusa. Pomiješan s vodom, prašak se zgušnjava. No taj je prašak bio davan pacijentima u obliku tableta ili kapsula.

Sedamnaest osoba, koje su patile od čireva na želucu ili tankom crijevu, bile su tretirane samo bamijom u prahu. U svim slučajevima dijagnoza je bila postavljena rendgenom. Svi su pacijenti imali simptome čira na početku tretmana.

Bamijin prašak trenutačno je ublažio tegobe kod 14 od 17 pacijenata. Jedan od pacijenata 3 dana nije osjećao nikakvo poboljšanje, no peti dan njegovi simptomi su nestali.

Dakle, očito je da bamijin prašak daje brze rezultate kod simptoma čira.

Drugi američki liječnik ovako komentira ovo iskustvo: Čini se da je bamija spremna da preuzme nove odgovornosti. Sad će ona uklanjati bolove od čira na želucu, ugrožavajući sodu bikarbonu i mučnine u njihovim uobičajenim ulogama.

Prije nekoliko godina neki liječnici su mislili da viskozne supstance životinjskog podrijetla mogu ublažavati bolove od čira na želucu, isti tip supstanci biljnog podrijetla morao bi imati isti učinak, s time da bi bio ukusniji za konzumaciju.

Dakle, čini se da je bamija iskušana zbog svojih sluzavih svojstava.

Različite su je grupe koristile više mjeseci. Dr. J. Meyer, dr. E. E. Seidmon i dr. H. Necheles objavili su izvješće o 17 slučajeva. Rezultati su bili zadovoljavajući kao i kod drugih tipova tretmana.

Općenito, ispitanici su voljeli žvakati tablete bamije i cijenili su tretman sam po sebi, a i zbog toga što im je omogućio da izbjegnu neugodnije tretmane. Ustanovljeno je da tablete bamije ne samo da smiruju bolove, nego i ubrzavaju rad želuca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi