Biljka Valerijana - Ljekovita svojstva


Ljekovita biljka valerijana (Valerianaofficinalis) je biljka koja uspijeva u Europi i Aziji. Ne treba je miješati s Gospinom papučicom koja se često zove “američka valerijana” iako te dvije biljke imaju slično ljekovito djelovanje.


Neki autoriteti misle da ime “valerijana“ potječe od latinskog „Valere” — biti dobra zdravlja, dok drugi pak misle da potječe od imena latinskog liječnika Valerijana koji je prvi upotrijebio tu biljku u medicini. Ona je nekoć bila tako cijenjena zbog iscjediteljskih svojstava da su je zvali blagoslovljenom biljkom.

Valerijanaje tradicionalni lijek za funkcionalne tegobe živčanog sustava. Spominjala se kao domaći lijek u knjigama iz XI. stoljeća. Jedan recept iz XV. stoljeća propisuje: “Kada se ljudi bore, a vi želite da prestanu, dajte im sok od amantile, naime valerijane, i mir će odmah uslijediti." U članku u časopisu British Medical Journal objavljenom 1928. doktor Manson pisao je da je valerijana “najbolji lijek za nervozu”.

Danas mnogi neortodoksni liječnici primjenjuju valerijanu, ali nažalost, često se kombinira s bromom, koji taj dragocjeni prirodni lijek pretvara u kemijski lijek. Fitoterapeuti preziru tu praksu i upotrebljavaju biljku samu ili u kombinaciji s drugim biljkama.

Ljekoviti sastojci valerijane


Biljka sadrži valerijaničnu, mravlju i acetičnu kiselinu, jedno eterično ulje, smolu, amidon, jedan glukozid i dva alkaloida, hatrin i valerijanin. U fitoierapiji se djelovanje korijena  valerijane smatra dobrim za živce, antispazmodičnim, sedativnim, umirujućim i sredstvom protiv vjetrova.

Upotreba valerijane u liječenju


Valerijana je posebno korisna za živčane tegobe, naročito kod nervoznih, histeričnih, nestabilnih i razdražljivih žena. Doza je jedna ili dvije čaše čaja od korijena ili 20 do 30 kapi tinkture u zaslađenoj vodi tri ili četiri puta dnevno.

Pored toga valerijana je dobra u svim slučajevima teže nervoze čiji je uzrok želudac, a najbolji rezultati postižu se sa slijedećom kombinacijom: tinktura kamilice 3 cl, tinktura valerijane 0,75 cl. Pet do trideset kapi svaka tri sata ili manje, ovisno i težini simptoma.

Doktor Yemm napisao je: “Umirujuća je i širi se cijelim organizmom, umiruje živčani sustav u slučajevima razdražljivosti, nesanice i histerije. Posebice je dobra za slučajeve nervoze u djece. Jasno i izravno utječe na cerebrospinalni sustav i vraća ga u ravnotežu, ako je bio neuravnotežen. Taj korijen ublažava bol i olakšava san. Osobe na rubu živaca osjećaju posebne dobrobiti od njega“.

Priprema i upotreba prirodnog lijeka od valerijane. Pripremite čaj kako slijedi: valerijana 30 grama, voda (vrela) pola litre, doza: jedna ili dvije čaše četiri puta dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi