Kako prepoznati migrenu?


Danas jako velik broj ljudi pati od migrene. Za mjerenje jačine odnosno intenziteta boli, koja je prouzročena migrenom, znanstvenici koriste jedinicu mjere zvanu 'dol'. U tom stupnjevanju 6 dola predstavlja razinu boli koja se rijetko doseže. Jaka migrena odgovara jačini od 9 dola!


U slučaju blažih napada migrene, on može trajati manje od jednog sata. Ipak, mnogo puta migrena može potrajati i cijeli dan, ponekad i više dana, pa i cijeli tjedan.

Simptomi migrene


Žrtve prepoznaju znakove koji najavljuju napad. Neposredno prije eksplozije boli pojavljuju se poteškoće s vidom: koprena ili “magla”, crne mrlje i jarke boje. Žrtva može imati i vrtoglavicu. Malo potom bol se pojačava, pulsira i tuče poput čekića - samo na jednoj strani glave, često iznad desnog oka, dok ga neke osobe osjećaju na lijevoj strani. Bol brzo doseže najjaču žestinu. Ponekad se može proširiti na cijelu lubanju i postati nepodnošljiva. Ta klinička slika često se kompletira mučninom i povraćanjem.

Do kraja napada, rad i društveni odnosi potpuno su onemogućeni. Većina žrtava može samo trpjeli i umiriti se u tamnoj sobi daleko od buke, sve dok bol ne prestane.

Mogući uzroci migrene


Mnoga su stručna mišljenja o mogućim uzročnicima migrene, pa evo da predstavimo neka:

1. Hipoglikemija, stanje koje je posljedica prehrane prebogate šećerima i rafiniranim brašnom, s nedovoljnim količinama vitamina i minerala.
2. Emocionalna napetost izazvana tugom, bijesom, razočaranjima, tjeskobom i slično.
3. Tegobe s jetrom.
4. Zatvor i “auto-intoksikacija” koju on izaziva.
5. Alergija na konzervanse i kemijske prehrambene aditive.
6. "Tegobe sa žlijezdama, što je zaključak koji se izvodi iz činjenice da napadi migrene često prestaju s popuštanjem rada spolnih žlijezda (u menopauzi kod žena i u poodmakloj dobi kod muškaraca).

Loše prehrambene navike također mogu izazvati migrenu. Doktor Atkinson je izjavio: “Dvije najčešće pogreške vjerojatno su nedovoljno obilan doručak i previše, ponekad enormno mnogo, konzumiranih ugljikohidrata. Prehrana treba biti bogata bjelančevinama, siromašna mastima, s umjerenim količinama ugljikohidrata (glucida), a valja obratiti pozornost na mogućnost alergija na namirnice kao što je čokolada i sir, što su mogući etiološki faktori nastanka migrene. Konzumacija duhana u Meniereovoj bolesti i konzumacija alkohola, kad je riječ o migreni, trebaju se izbjegavati jer su to česti i jaki izvori tegoba."

Iako je toga svjesno malo onih koji pate od migrene, udisanje mnogih proizvoda i mirisa može pojačati krug koji izaziva jaku glavobolju. Doktor Spear tvrdi da su prašina i plijesan među najčešće odgovornim tvarima. Pacijenti alergični na prašinu i plijesan zamjećuju da se prvi simptomi migrene pojavljuju nakon boravka u podrumskoj prostoriji ili pećini ili pak nakon što su tamo stanovali. Doktor Spear kaže da tvari koje mogu prouzročiti migrenu mogu biti magla, boje, razrjeđivači, duhanski dim, aerosoli, parfemi, amonijak, klor, mirisi pečenja, plin u ispušnim cijevima i formalin.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi