Moderna uporaba brijestove kore


U obliku praška, brijestova se kora smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za pospješivanje probave. Upotrebljava se za neutraliziranje želučane kiseline i plinova. Djeluje tako blago da je i najosjetljiviji želudac podnosi čak i kad odbacuje vodu i drugu hranu. Između ostalog, ona pogoduje probavljanju mlijeka tako da odvaja čestice kazeina koji može biti dragocjen za djecu, bolesnike, starije osobe i sve one koji imaju problematičnu probavu. Njena viskoznost olakšava prolaz kroz crijeva i izbacivanje izmeta te stvara zaštitu od iritacije i upale sluznice.


Brijestovu koru u prahu teško je miješati, a da ne nastanu grude. Zbog toga se priprema napitak tako da se čaša vode i dvije kavene žličice praška stave u staklenku i smjesa se snažno protrese. Mogu se dodati dvije čaše kipuće vode, uz miješanje.

Može se pripremiti gusta juha zagrijavajući čašu vode ili mlijeka. Uspe se jedna kavena žličica kore u prahu. Nakon toga miješa se mikserom ili se tuče i kuha dok se smjesa ne zgusne. Neki tuku žličicu praška s jajetom, preliju kipućim mlijekom i zaslade po želji.

Specijalizirane trgovine prodaju preparate na bazi kore brijesta kao neutralnu i hranjivu namirnicu. Ponekad se kora u prahu dodaje kaši od proklijalog ječma i pšeničnog žita. Jedna od prednosti takvog načina pripreme jest da sadrži aktivne enzime iz ječmene kaše koji imaju svojstvo da od škroba iz žitarica stvaraju lakše probavljive ugljikohidrate - maltozu i dekstrine.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi