Papaja (Carica papaya)


Još prije mnogo stoljeća stanovnici tropa uočili su da mogu konzumirati obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako za desert imaju papaju. Suvremeno istraživanje pokazalo je da ovo tropsko voće sadrži jedan snažan enzim koji razgrađuje proteine: "papain", koji je vrlo sličan pepsinu, probavnom enzimu koji je prirodno prisutan u želucu. Ekstrakt papaina iz jedne zelene papaje tako je snažan da 5 zrnaca ovog kristalnog bijelog praška može potaći probavljanje pola litre mlijeka u pola sata.


Ovaj se prirodni enzim prodaje u tabletama koje olakšavaju probavu djelujući na ravnotežu između kiselosti i lužnatosti, a da ih crijevne izlučevine ne razgrađuju. Posebice su pogodne za normalnu probavu proteina u želucu.

Proteini su glavni građevni materijal svih stanica u organizmu. Energija, otpornost i mišićna masa ovise o unosu proteina. Ali proteini moraju biti pretvoreni u tekućinu i probavljeni kako bi prešli u krvotok. Nepotpuna probava često izaziva zatvor i druge tegobe.

Meso, riba, sir, jaja, perad, pivski kvasac, zrna soje, žitne klice i neke vrste oraha i lješnjaka najbolji su izvori proteina. Hrana bogata proteinima razgrađuje se brže od ostalih namirnica: što se više produžuje njihov boravak u probavnom sustavu, veći je rizik da nastanu toksična stanja. Unutar nekoliko sati, razgradnja proteina izaziva plinove truljenja, zatim nadimanja, neugodan okus u ustima i neugodan dah.

Tablete enzima "papain" posebice su djelotvorne kod mesa, čineći ga probavljivijim i poboljšavaju njegovu iskoristivost u organizmu. Poboljšavaju također iskoristivost masti, škrobova i ugljikohidrata iz biljaka poput graška, graha, leće, oraha i žitarica. Ove tablete također pomažu pri probavljanju obroka pripremljenih na masti ili masnoći.

Tablete papaina pomoći će vašem organizmu da probavi dragocjene proteine i na taj način vas zaštiti od posljedica loše probave - plinova, žgaravice i kiseline u želucu. Jedna korisnica izjavljuje: "Vrlo sam sretna što sam otkrila tablete papaje. Nadimanje (plinovi) bio je moj stalni problem - čak me i voda nadimala. No nadimanje je nestalo, kao čarolijom, kad sam počela uzimati tablete." U drugom slučaju, čovjeka je mučila dispesija, uz veliki očaj njegove žene. "Držao se za trbuh", pričala je ona, "ispuštajući tihe jauke poput glasanja sova među ruševinama. Papain je dokrajčio sove." (Grace, Summer 1969).

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi