Piskavica ili grčko sjeme (Trigonella foenumgraecum)


Piskavica je mahunarka visoka 30-60 cm, sa šiljatim mahunama veličine 5-7 cm, od kojih svaka sadrži 10-20 sjemenki. Biljka potječe s istočnih obala Mediterana, no općenito se uzgaja po čitavom svijetu. Važan je sastojak "chutnevja", začinjenog indijskog umaka, koji se služi uz meso i u orijentalnim receptima s curryjem. Ekstrakt sjemenki koristi se zajedno s mirisima u proizvodnji umjetnog parfema javorovog sirupa. U nekim zemljama, pržene sjemenke koriste se kao zamjena za kavu.


Botanički termin, foenum-graecum, znači "grčko sijeno". U mediteranskim zemljama i na Dalekom istoku miješala se sa sijenom koje se davalo životinjama kao sredstvo za jačanje spolnih žlijezda i poboljšanje općeg stanja. Stari su možda uvrstili sjemenke u svoju prehranu kad su ustanovili blagotvoran učinak na životinjama. Sjeme piskavice na kraju je dospjelo među ljekovite biljke gdje je svrstano kao afrodizijak, laksativ, diuretik, nutritiv, tonik i karminativ (lijek koji odstranjuje plin iz crijeva).

Faktori djelotvornosti piskavice


Sjeme piskavice sadrži proteine i, prema članku "Biological Abstractsa", aminokiseline, elemente konstrukcije osnove ljudskog tijela. Tamo se nalazi i trigonelin koji su znanstveni autoriteti opisali kao metilnetain nikotinske kiseline, preventivni faktor protiv pelagre (teške bolesti prouzročene prehrambenim nedostacima koja je raširena po cijelom svijetu). Sjeme sadrži i mirisno ulje, sličnog sastava kao ulje jetre bakalara, koja je bogata vitaminom D. U Indiji se djelotvorno primjenjuju kao zamjena za riblja ulja, bogata vitaminima, koja sprečavaju pelagru i teške živčane poremećaje.

Možda uljima, koje sadrže njezine sjemenke, piskavica duguje svoju drevnu reputaciju sredstva za jačanje spolnih organa kod ljudi i životinja kojima nedostaje vitamina A i D. Već 40 godina istražuju se kobne posljedice koje nedostatak vitamina A ima na muške spolne organe. Iskustva s laboratorijskim životinjama pokazuju da je on uzrok smanjenja ili potpunog nestanka spermatozoida. Istraživači Kraljevskog koledža za veterinu i agrikulturu u Kopenhagenu navode da su veprovima davali hranu siromašnu vitaminom A što je dovelo da pada količine spermatozoida u spermi. Količina je postupno dovedena na normalu davanjem svakodnevnih injekcija 6.000 do 8.000 međunarodnih jedinica vitamina A.

Piskavica također sadrži trimetilamin koji, vjerojatno, ima svojstva spolnog tonika. Istraživanje pokazuje da on djeluje kao hormon kod žaba, potičući ponašanje svojstveno pripremi za parenje.

Način uporabe sjemena piskavice


Može se pripremiti čaj tako da se u šalicu kipuće vode stavi kavena žličica sjemenki. No kako toplina uništava enzime, ovo rješenje ne iskorištava sva dobra svojstva sjemena. Travari također preporučaju da se sjeme u prahu doda jelu ili soku od voća i povrća kako bi se dobili najbolji rezultati. Također se može uzeti 8-10 tableta tog praha dnevno (naći ćete ih u trgovinama dijetetskim proizvodima).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi