Pivo na bazi meda


Med se upotrebljava kao namirnica i kao lijek još od antičkih vremena. Često se spominje u Bibliji, kao i u indijskim, egipatskim i perzijskim svetim tekstovima.


Nekada je mladenka pila piće na bazi meda kroz 30 dana nakon vjenčanja kako bi potakla plodnost i zaštitila se od frigidnosti. Od tog običaja potječe izraz "medeni mjesec".

Starinski se napitak sastojao od fermentirane smjese slada (proklijalog i sušenog ječma) i meda, uz dodatak aromata po želji. Slad je kasnije zamijenio hmelj.

Smatralo se da taj eliksir ima povoljan utjecaj na ženske spolne žlijezde. Našu je pozornost privukao vitamin E i asparaginska kiselina koji se nalaze u medu. Znanstvena su istraživanja pokazala da med također sadrži tragove estrogena, jednog od hormona koji u prvom redu sintetiziraju jajnici, a koji igra važnu ulogu u ženskoj seksualnosti. Što se tiče hmelja, pokazalo se da on također sadrži prilične količine estrogena!

Suvremeni "ljubavni napitak"


Ovo pivo od meda dosta je komplicirano pripremati prema starim receptima. Stoga travari savjetuju jednostavan čaj od hmelja s medom.

Stavite 25-30 grama hmelja u posudu od porculana ili pireks-stakla. Prelijte s pola litre kipuće vode; ostavite da stoji 15 minuta i procijedite. Popijte čašu ovog čaja (koji možete ponovo zagrijati) pola sata prije obroka dodavši mu žlicu čistog meda.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi