Ružmarin — biljka za sjećanje


Ružmarin (Rosmarinus officinalis) još je jedna ljekovita biljka koja se odavno upotrebljava za "prašenje" pamćenja. Grci i Rimljani pripremali su od njegovih cvjetova parfimiranu vodu i udisali je da bi "uništili bolest u duhu i spriječili njezin loš utjecaj na pamćenje". Doktor James piše: "Ružmarin je vrlo korisna biljka za tegobe glave i živaca... On jača vid i pamćenje."


Nekoć su u francuskim bolnicama upotrebljavali tu biljku za dezodororiranje soba i sprečavanje širenja infekcija. Što je još zanimljivije, danas je ekstrakt ružmarina jedan od aktivnih sastojaka dva moderna germicida.

Na simboličkoj ravnini ružmarin predstavlja vjernost, ljubav i besmrtnost, a u jednom razdoblju se smatralo da jača srce, kao i pamćenje.

Moderna uporaba ružmarina


Danas se i dalje smatra sredstvom protiv mentalnog umora i zaboravljanja. Čaj od ružmarina stekao je popularnost medu poslovnim ljudima i umornim studentima koji ga smatraju osvježavajućim i dobrim prirodnim sredstvom za vraćanje intelektualne agilnosti.

Doktor Eric Powell informira nas da su testovi provođeni tijekom dužeg razdoblja pokazali da stari izraz "ružmarin za sjećanje" nije neutemeljen. "Nema dvojbe da male doze svježeg ružmarina poboljšavaju pamćenje", kaže on. "Poput kamilice i divljih slatkih krumpira, djelotvoran je i pri liječenju kongestivnih glavobolja (uzrokovanih sporim krvotokom) i nesanice. Sigurno je da je ta biljka povezana s mozgom."

Gorljivi pristaša

Kada su upitali gospođu D. B., staru 88 godina, kako je očuvala tako dobro pamćenje, odgovorila je: "Pitam se zašto svi toliko pričaju o mom pamćenju. U malom selu u kojem sam odrasla, svi, i mladi i stari, pili su čaj od ružmarina svakodnevno. Vjerovala sam da svi u cijelom svijetu znaju da je ružmarin dobar za pamćenje!" Potom je pokazala prstom na grmove u svom vrtu: "Sve je to ružmarin", rekla je. "Uzgajam ružmarin već godinama otkad ovdje živim. Ne bi mi palo na pamet da se lišim čaja od ružmarina!"

Za dodatne informacije slijedite link:

Ljekoviti Ružmarin

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi