Sezamove sjemenke jačaju potenciju


U istočnjačkom folkloru, rečenica "Sezame, otvori se" ima čarobnu moć da učini blago dostupnim. Riječ "sezam" možda je izabrana zbog toga što su ljudi znali da ovo sićušno zrnce krije hranjivo bogatstvo od izuzetne važnosti za naše zdravlje. Pismeni dokazi potvrđuju da se znalo da je sezamovo sjemenje izuzetna namirnica. Herodot navodi jedan nevjerojatan primjer: sezam je navodno spriječio kastraciju 300 dječaka silom poslanih u Ajat da bi postali eunusi.


Tijekom putovanja, stražari su se zaustavili na Samosu. Kad su saznali za sudbinu dječaka, građani su im pružili utočište u Artemidinu hramu. Bijesni stražari onemogućili su da im se donosi hrana, nadajući se da će glad navesti dječake da se predaju. No stanovnici Samosa brzo su organizirali ceremoniju koja je zahtijevala da članovi kora budu smješteni uokolo hrama, sa sezamovim kolačima u rukama, koje su zatim dobacivali dječacima. Svetkovine su trajale sve dok stražari nisu odustali i otišli iz grada.

Dragocjeno antičko sjemenje


Sezam je bio jedna od najvažnijih kultiviranih biljaka u veličanstvenim babilonskim visećim vrtovima. Kroz cijelu povijest grada, ovo je sjemenje bilo cijenjeno i njegovi su proizvodi imali kraljevski tretman. Najpouzdaniji čuvari pratili su pošiljke sjemenja za važne ljude u susjednim zemljama. O sezamu su se također sklapali ugovori. Jedna ploča svjedoči o zajmu koji se sastojao od srebra i sezamovog sjemenja. Na drugoj je odobrenje za hranu, piće i sezamovo sjemenje za jednog čovjeka i njegovu obitelj.

Babilonci su voljeli orašasti okus sezama i koristili su sjeme za pripravljanje kolača, slatkiša, alkohola i vina. Žene su miješale sjemenke s medom i jele taj slatkiš kako bi stimulirale spolne žlijezde.

Sezamovo sjeme bilo je omiljeno i kao namirinica i kao sastojak parfema. Prema Herodotu, to je bilo jedino ulje koje su upotrebljavali Babilonci, a njegova aroma i umirujuća svojstva činili su ga idealnim uljem za kožu.

Utvrđena svojstva slatkiša od sezama


Dr. Formica, iz Old Bridgea u New Jerseyu, kaže kako je uspješno tretirala brojne slučajeve koje je nazvala "sindrom udatih žena"; to je stanje umora i nevoljkosti prema poslu i spolnim odnosima, često praćeno nervozom, nesanicom, glavoboljom i bolovima u leđima.

Lijek koji je Dr. Formica propisala sastoji se od kalijevih i magnezijevih soli i soli asparaginske kiseline. Analiza slatkiša od sezama i meda, koji su jele Babilonke, pokazala je da je med bogat asparaginskom kiselinom i da je sjeme sezama izdašan izvor kalija i magnezija. Zajedno, oni daju bogatu kombinaciju kalijevih i magnezijevih soli i soli asparaginske kiseline - upravo kako je liječnica propisala!

Spolna svojstva


Dr. Formica navodi da je postigla pozitivne rezultate kod 87% pacijenata primjenjujući tretman kroz četiri do šest tjedana. Promjena je, kaže, bila značajna. Žene su postale vedre, živahne i spolno aktivnije. Izjavile su da su se budile mnogo odmornije nego prije. Muževi su zahvalni Dr. Formici zbog fizičkog i emocionalnog poboljšanja kod svojih supruga.

Dr. Formica objašnjava kako ovaj tretman nije prikladan u svim slučajevima jer kronični umor može biti simptom bolesti ili imati psihološke uzroke. Ipak, "sindrom žene koja stalno boravi u zatvorenom prostoru" nije bolesno stanje, nego stanje nedostatka koje čini život teškim, gotovo nepodnošljivim. U tom slučaju, lijek je nevjerojatno djelotvoran.

Pripremite afrodizijački slatkiš


Sami možete pripremiti slatkiš na bazi meda i sezama koji vam garantira obilje asparaginskih soli kalija i magnezija. Koristit će vam bogate zalihe vitamina E - vitamina plodnosti - kao i ostalih hranjivih sastojaka - kalcija, fosfora, nezasićenih masnih kiselina (vitamin F) i lecitina koji igraju nezamjenjivu ulogu u očuvanju zdravlja. No to nije sve. Sjeme sezama sadrži također 50% više proteina nego meso. Dr. Leathem, s Rutgers University, objašnjava kako hipofiza izlučuje hormon koji se sastoji najviše od proteina i kako joj je ovakva ishrana nužna za razvoj. Ovaj je hormon ključni faktor dobrog funkcioniranja spolnih žlijezda.

Slatkiši od sezama


Uspite šalicu mljevenog sjemenja sezama u zdjelu. Postupno dodajte med i mijesite. Ako želite dodati kakav miris, stavite malo vanilije, maslaca od kikirikija ili nešto drugo. Oblikujte male kuglice, stavite na lim za kolače i držite u hladnjaku.

Drugi recept koji će vam povećati vitalnost: pomiješajte dvije šalice mljevenog sezamovog sjemena s 1/4 šalice sezamovog ulja u velikoj zdjeli. Dodajte dvije jušne žlice meda i kapljicu ekstrakta vanilije. Dobro mijesite sve dok masa ne postane glatka. Dodajte fino nasjeckane datulje. Oblikujte male komadiće i stavite u hladnjak.

Ukusno i jednostavno


Možete na mnogo načina obogatiti svoju prehranu zahvaljujući ovim moćnim zrncima. Primjerice tahini (sezamov maslac), gusti umak na bazi topljenog sezamovog sjemena. Naći ćete ga u trgovinama dijetetskim proizvodima: ništa mu nije dodano, oduzeto ili rafinirano. To je osobita namirnica, lako se probavlja, dolazi u krv kao energija za manje od 30 minuta. Zamjenjuje maslac i vrhnje, zato je mudro ograničeno ih konzumirati. Pomiješajte tahini s medom, mljevenim orasima ili datuljama i dobit ćete ukusan desert koji je i ujedno izvor brzo upotrebljive energije. Možete njime preliti krumpir, jogurt, povrće, voće, tost, salatu ili ga upotrijebiti kao umak za jaja ili ribu.

Halva je još jedan izvrstan'proizvod na bazi sezama (zajedno s uljem) i meda, s mirisom vanilije, čokolade itd. Postoje i manje kvalitetne halve koje sadrže velik postotak rafiniranog šećera ili kukuruznog sirupa. Provjerite sastojke prije nego što kupujete.

Same sjemenke sezama mogu se upotrijebiti na razne načine. Primjerice možete na stol iznijeti pregršt svježe samljevenog sjemenja i posuti ih po hrani po vašem izboru. Ukusne su u zelenim i miješanim salatama, juhama i gotovo svim jelima. Stavite ploške banane u jogurt i dodajte mljevene sjemenke. Kušajte ih umjesto mrvica na suhim kolačima i desertima. Jedinstveni okus sezama slaže se sa svim jelima. Pronaći ćete ga u trgovinama dijetetskim proizvodima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi