Đumbir (Zingiber officinale)


Đumbir je stara biljka podrijetlom iz Azije. Komercijalizirana je u Jamajci, Africi, Japanu, Kini, Indiji i Indoneziji. Đumbir iz Jamajke čuven je po vrhunskoj kvaliteti.


Neki kineski kuhari drže komad korijena u ustima da bi spriječili mučninu izazvanu kuhinjskim mirisima. U Kini siromasi provjeravaju kvalitetu svoje hrane dodajući kolut đumbira u tavu: ako korijen pocrni, znači da je hrana loša.

Kineski recept od đumbira za dobru probavu


Đumbir zauzima birano mjesto u istočnjačkoj farmakopeji. Evo jedne kineske tajne koju prati glas da odlično djeluje na želudac i probavu:

1.            Stavite šalicu riže u plitku zdjelu. Nalijte vode tako da pokrije rižu i ostavite da stoji cijelu noć kako bi se potpuno apsorbirala (ako ujutro ostane vode, odstranite je). Stavite rižu u suhu tavu i postupno zagrijavajte neprestano miješajući kuhačom. Kad riža bude suha, zlatne boje i kad se ohladi, stavite je u staklenku i čvrsto zatvorite kako biste je zaštitili od vlage.

2.            Zagrijte pola šalice vode do vrenja; dodajte joj kavenu žličicu suhe riže i komadić đumbirovog korijena. Kuhajte jednu minutu, maknite s vatre i pustite da stoji 5 minuta. Ocijedite. Uzimajte jednu kavenu žličicu jedan do dva puta dnevno.

Kinezi tvrde da je ovaj lijek posebice preporučljiv zimi jer umiruje i grije želudac i da je blagotvoran za čitav organizam.

Recept engleskog liječnika


Evo jednog recepta u kojem se đumbir miješa s ostalim biljkama kako bi se stimulirao želudac. H. Danvent (Velika Britanija) kaže: "Već dugo vremena liječim svoje pacijente ovim receptom i uvijek dobivam sjajne rezultate."

Gorčica 14 do 15 grama
Listovi maline
Turika
Listovi maslačka Komoljika
Korijen đumbira 6 do 7 grama
Sena

(Ako vam nije potreban laksativ, smanjite količinu sene).

Dobro pomiješajte sve sastojke i stavite polovinu smjese u pola litre hladne vode. Pustite da proključa i kuhajte 15 minuta. Ohlađeno procijedite jedanput i uzimajte pola šalice prije obroka. Djeca mogu uzimati polovicu ove doze.

Gastritisi i dispepsije raznih uzroka uglavnom se dobro liječe ovim tretmanom (Health from Herbs - Biljkama do zdravlja, svibanj-lipanj 1967.).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi