Što su afte i kako ih liječiti?

Ako ste ikada imali problema s aftama, znate kako ove ranice mogu biti jako bolne i ometati vas u jedenju ili ispijanju pića.


Osim što se za vrijeme trajanja afti trebate kloniti kisele hrane, bržem liječenju doprinijet će i neki provjereni biljni čajevi.

Afte su bolne ranice koje se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem dijelu usta. Najčešće prolaze same od sebe, otprilike tjedan dana nakon izbijanja, ali se često znaju ponovno vratiti. Ako ste i sami imali problema s aftama, znate da nisu ugodne. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako si možete pomoći prirodnim putem.

Tradicionalni načini liječenja afti uključuju led za ublažavanje bolnog osjećaja ili ispiranje usta toplom slanom vodom. Također je tijekom trajanja afti dobro izbjegavati alkohol, agrume, žvakaće gume, ocat i druga kisela jela, jer takva hrana pogoršava stanje u vašim ustima.

Na raspolaganju vam je i nekoliko biljnih rješenja

Crni ili zeleni čaj protiv afti


Obični crni ili zeleni čaj bogati su izvor tanina. Kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, tanin posebno pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Stoga napravite uobičajeni crni ili zeleni čaj, pustite da se malo ohladi i njime isperite usta kada imate afte. Čaj, naravno, možete i piti.

Čaj od kadulje

Iako nije najbogatiji biljni izvor tanina, kadulja, odnosno čaj od kadulje, jedan je od najpoznatijih lijekova za afte. Kadulja smiruje i liječi upalu u ustima. Priprema je jednostavna: dvije čajne žličice osušene kadulje dodajte u šalicu uzavrele vode. Pustite da se ohladi i čajem ispirite usta. Naravno, čaj od kadulje možete i piti, ali nemojte pretjerivati jer kadulja u većim količinama može nekih osoba može izazvati grčeve.

Imajte na umu kako za liječenje afti možete upotrijebiti i čaj od kamilice ili timijana.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi