BELA VRBA (Salix alba) Fam. Salicaceae

Opis: Drvo, visoko do 20 m, sa bogatom krošnjom formiranom od tankih grana, koje su gipke, mlade i imaju žuto-zelenu boju. Listovi su linearno-kopljasti, zašiljeni na vrhu, fino nazub-ljeni po obodu. U početku su prekriveni vlaknima sa obe strane, što im daje srebrnasto-belu boju, dok kasnije vlakna ostaju samo sa naličja. Cvetovi su jednopolni, grupisani u žute rese, skupove sitnih cvetova, poredani u linearno-paralelnom nizu, i mogu biti muški (žute boje) i ženski (zelene).

Staništa: Vlažni sprudovi, šumarci pored voda, jezera, reka.
Upotrebljivi delovi: Kora sa grana. Sakuplja se u martu-apri-lu. Uzima se kora sa grana koje su stare 2-3 godine (mlade grane).
Preparat koji se dobija posle sušenja je trakastog ili žljebastog izgleda, gladak se spoljne strane, sivkasto-zelene do žuto-zelene boje, gorkog ukusa sa svojstvom adstrigensa (koji skuplja usta). Kora se može uzeti i od drugih vrsta ovog drveta i to pod istim uslovima: Salix fragilis (zelena vrba) i Salix purpurea (crvena vrba) - koje imaju iste karakteristike.
Kod zelene vrbe, grane se lome vrlo lako, nisu elastične, već krte po čemu se lako prepoznaju.
Sakupljanje se vrši u periodu mart-maj. Sušenje se obavlja u senci, u ugrejanim prostorijama ili na peći.
Aktivna svojstva: Salikozid, populozid, mešoviti tanini, fla-vonozid.
Farmakološko dejstvo: Analgetik (protiv bolova), antitermik (protiv povišene temperature), tonik (osvežavajuće sredstvo), anti-reumatik (protiv reume), adstrigens (steže površinu sluzokože i povređene kože), antiseptik (protiv klica), sedativ (umiru-juće sredstvo), blagi hemostatik (zaustavlja krvarenja).
Terapeutske indikacije: Akutni reumatizam zglobova i kosto-bolja, grip, bronhitis (upala bronhija - dušnica), hiperhlorhidri-ja (povećana želudačna kiselina, dispepsija (poremećaj u varenju), insomnija (nesanica). anksioznost (uznemirenost).
Način upotrebe: 1 punu kašičicu kore staviti u 250 ml hladne vode, kuvati 5 minuta, ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim procediti. Piti 2 šolje dnevno, zaslađene medom.
Može se koristiti i u vidu praha, pripremljenog od kore; 2 g praha uzimati sa medom ili širom pre jela, 3 puta dnevno.
Takođe se može pripremiti i macerat (otopina) od praha: 50 g kore u vidu praha sipati u 1 litar soka od grožđa i ostaviti da odstoji 15 dana. Piti 2 šolje dnevno.
Infuzija od listova: Staviti 1 kašičicu na 250 ml vrele vode da odstoji 5 minuta; piti 3 puta dnevno po 250 ml pre jela, u slučajevima polne razdražljivosti, anksioznosti, nesanice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi