HRAST (Quercus robur) Fam. Fagaceae

Opis: Visoko, vrlo razgranato drvo. Listovi imaju kratke peteljke i režnjeve po obodu sa širokim polukružnim ivicama. Muški cvetovi su u obliku dugih resa, dok su ženski cvetovi grupisani po 3-5. Plod je u obliku oraha, sa kupolastim omotačem na kojem se nalaze sitne krljušti.

Staništa: Hrastove šume se najčešće nalaze u ravničarskim brdskim predelima.
Upotrebljivi delovi: Kora sa mlađih grana (2-4 godine) i plod, koji je ispržen i samleven. Reguliše funkciju intestinalnog trakta (creva) kod proliva.
Sakupljanje: Kora se skida martu-aprilu, rede u jesen, u oktobru - novembru i suši se u senci ili u pećnici.
Aktivna svojstva: Tanin, kvercinska kiselina, elagna i galna kiselina, gorke supstance - kvercin i floroglucin, pektin, kalci-jum-oksalat.
Farmakološko dejstvo: Antidijaretik (protiv proliva), he-mostatik (zaustavlja krvarenje), antisudorifik (protiv znojenja), tonik (osvežavajuće dejstvo na kožu), adstrigens (izaziva stezanje), antiinflamator (protiv zapaljenja).
Terapijske indikacije: Hronična dijareja (hronični proliv), metroreja (curenje krvi, sluzi iz materice), hemoptizija (iskašlja-vanje sukrvičavog ispljuvka), hematurija (mokrenje krvi - kao lek koji otklanja simptome), enteritis (upala creva), hemoroidi (šu-ljevi), analne fistule (zagnoji na analnom otvoru - čmaru), gingivitis (upala desni), faringitis (upala ždrela), opekotine, leukoreja (belo pranje), impetigo (kožno oboljenje), intertrigo (ojedine).
Način upotrebe:
Interno: - Dekokt: 1 kašičicu sitno samlevene kore, kuvati 5 minuta u 250 ml vode do ključanja, a zatim ostaviti da odstoji 10 minuta. Procedi se i pije po 2 šolje dnevno, zaslađeno medom, u mlakom stanju.
Spolja: - Koncentrovani dekokt: 10 g lišća i kore na 1 litar vode (ponavlja se isti princip). Upotrebljava se kao sredstvo za ispiranje usne duplje, vagine i kao kupka za noge.
- Oblog: Prekrivaju se delovi zahvaćeni hemoroidima (šuljevi-ma).
- Prah: Zaustavlja krvarenje iz nosa, a takođe se osušena i sa-mlevena kora upotrebljava kao oblog za isceljenje dekubitusa (rana usled dugotrajnog ležanja).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi