IĐIROT (Acorus calamus) Fam. Araceae

Popularni nazivi: sabljar, vodeni božur, kalmus, žuti ljiljan, mirišljava trska, tatarsko zelje

Opis: Zeljasta biljka visoka 60-150 cm, sa listovima koji su punog oblika, pravi, kopljasti i liče na listove rogoza. Cvast je grozdasta, u obliku mamuze. Rizom je člankovit, mesnat, položen horizontalno u mulju na obalama voda. Pljosnata stabljika, visoka do 1,5 m, razdeljena je na četiri ruba koji nose samo jedan list dugačak 20-80 cm. Stablo ima na sredini jedan mali konus (klip) zelenkaste do žuto-kestenjaste boje. Klip nosi mnogobrojne her-mafroditne cvetove koji imaju perigon (unutrašnji cvetni venčić) formiran od 6 zelenih delova i muške polne organe - 6 prašnika. Plod je crvenkasta bobica. Koren je debljine jednog prsta i dužine do 1 m, oštrog i gorkog ukusa kada je u svežem stanju. Kada je osušen, kora je bez ukusa. Raste na obalama reka, bara, jezera ili uz tekuće vode gde je šljunkovito tlo.
Upotrebljivi delovi: Rizom.
Sakupljanje: Koren se vadi u rano proleće (mart-april) ili u kasnu jesen (septembar-oktobar). Cveta u maju i junu. Koristi se koren koji je prepoznatljiv po trouglastim mrljama na svojoj površini. Spolja je tamno-crvene i beličasto-roze boje, ponekad žućkaste, a iznutra aromatičnog je mirisa i gorkog ukusa.
Nakon sakupljanja se opere hladnom vodom, očisti od vlakna i kore, a zatim se suši. Čuva se u platnenim džakovima.
Aktivna svojstva: Etarsko ulje, azaron, aracilni aldehid, eu-genol, ugljeni hidrati, triterpenski alkoholi, gorke supstance, tanin, dekstrin, kolin, vitamin S, amidon.
Farmakološko dejstvo: Stomahik (za želudac), aromatizant (začin za jelo), sredstvo za umirenje bolova, antispastik (protiv grčeva), analgetik (protiv bolova), karminativ (protiv nadimanja i gasova), sedativ (umirujuće dejstvo), depurativ (za prečišćavanje krvi).
Terapeutske indikacije: Anoreksija (odbojnost prema hrani), trbušne kolike (bolni napadi u predelu trbuha), neuroza, nadimanje, dispepsija (loše varenje usled poremećaja lučenja želu-dačnih sokova), enterokolitis (upala tankog i debelog creva), gastritis.
U obliku vodenog macerata se koristi da podstakne rad želuca i probavu (s obzirom na svoja gorka svojstva).
Koren stimuliše usporeni metabolizam i lekovit je u slučaju gastritisa sa smanjenim lučenjem kiseline, spuštenog želuca, gubitka telesne težine. Takođe blagotvorno deluje u slučajevima opšte rehabilitacije bolesnika.
Iđirot pozitivno deluje na ceo gastro-intestinalni trakt (organe za varenje), kao i na žlezde: jetru, slezinu, žučni mehur, pankreas.
Kod dijareje (proliva) i dizenterije, 6 kašika (supenih) na dan i 2 šolje čaja od nevena normalizuju rad creva. Sušeno korenje, kada se žvaće polako, pomaže pušačima da ostave duvan.
U slučajevima raka creva i pluća, kod pacijenata koji gube telesnu težinu, iđirot u kombinaciji sa čajem od hajdučice daje dobre rezultate.
Protiv promrzlina pomažu tople kupke sa iđirotom.
Korenje se ostavi da stoji tokom noći u hladnoj vodi. Narednog dana zagrejati do ključanja, a zatim se skloni sa vatre i ostavi pokriveno 5 minuta. Ovu infuziju možemo podgrevati pošto se ohladi i ponovo koristiti do četiri puta. Ovakve kupke, zajedno sa kupkama od koprive pomažu kod slabe periferne cir-kulacije (hladne ruke i noge). U ovom slučaju kupka treba da je što toplija.
Način upotrebe: 1 ravna kašičica korena se stavi u 250 ml hladne vode i ostavi da stoji 12 sati. Zatim se malo zagreje i procedi.
Pije se 1 (supena) kašika pre jela i jedna posle jela, ujutro, u podne i uveče, (ukupna dnevna količina je 6 kašika). Ovo važi za odrasle, dok deca uzimaju (3 puta dnevno) po 1 (kafenu) kašiči-cu na isti način kao i odrasli.

- Kompletna kupka: Oko 200 g korena iđirota ostaviti preko noći (12 sati) u 5 litara hladne vode, a zatim ugrejati do ključanja i ostaviti 5 minuta na stranu. Dobijena tečnost se dodaje u vodu za kupanje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi