TROSKAVICA (Polygonum aviculare) Fam. Polygonaceae

Popularni nazivi: troskot, truskavac, svinjara, kozjavka, živin-ska trava, puckavica, kokošara, divlji slak

Opis: Zeljasta jednogodišnja biljka delom položena na zemlju, veoma razgranata, sa tankim grančicama, uzdužno prekrivenim lišćem, raste na neobrađenom tlu i pored puteva. Listovi su potpuni (bez zubaca), elipsasti, kopljasto-zašiljeni na oba kraja, bez drške, smešteni su na čvorovima stabljike, koje na tim mesti-ma imaju neku vrstu opnastog, beličastog omotača. Cvetovi su crvenkasti, zeleni ili beli, raspoređeni pojedinačno, ili po 2-4 u osnovici unutrašnjeg dela listova. Na krajevima, cvetovi su belo-roze boje. Svaki cvet ima 5 odeljaka koji zamenjuju čašične i kru-nične listiće. Zatim sledi 8 prašnika koji okružuju 1 jajnjak sa 5 stubića. Cveta od juna do septembra.
Staništa: Raste po neobrađenim površinama, pored puteva itd.
Upotrebljivi delovi: Cela biljka, bez korena.
Sakupljanje: Sakupljanje se obavlja u maju-julu, kad je biljka u cvatu. Suši se na tavanu ili u sušarama (40°C). Pri sakupljanju, biljka se otrese od prašine i odstrane se deblji delovi stabljike.
Uslovi za upotrebu: Biljka ne sme imati deblje delove stabljike, kao ni strana tela, treba da sačuva svoju prirodnu zelenu bo -ju, da bude bez mirisa, a ukus da deluje kao adstrigens (skuplja usta).
Aktivna svojstva: Flavonozid (avikularozid), tanin i supstan-ce bogate salicilnom kiselinom, vitamin C.
Farmakološko dejstvo: Diuretik (pospešuje mokrenje), de-purativ (izaziva čišćenje creva), adstrigens (izaziva skupljanje), hipotenzor zahvaljujući flavonozidu i mineralizand (kao pomoćno sredstvo u lečenju plućne tuberkuloze), uzimajući u obzir nevezanu salicilnu kiselinu i kombinaciju jedinjenja, hemostatik (zaustavlja krvarenje), antiinflamator (protiv upala).
Terapeutske indikacije: Povišen krvni pritisak (hipertenzija), enteritis (upala creva), dijareja (proliv), dizenterija, zapaljenska oboljenja respiratornog trakta (disajnih organa) kao i urinarnog trakta (mokraćnih puteva), kostobolja, reumatizam, artritis (upala zglobova), anemija (malokrvnost), oporavak posle bolesti, hemoragija (krvarenje), variks (proširene vene), flebitis (upala vena), hemoroidi (šuljevi).
Način upotrebe: Interno:
- Infuzija: 20 g biljke potopljene u 1 litar vode, ugrejati i ostaviti da jedanput provri, nakon čega treba da odstoji 3-5 minuta. Piti u toku jednog dana.
Spolja:
- Kataplazma: Stavlja se na rane. Biljka se popari, a zatim se napravi kaša koja se stavlja na ranu.
Ne preporučuje se pacijentima koji su pod tretmanom anti-koagulanata (sredstava za sprečavanje zgrušavanja krvi)

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi