Koliko mobilni telefoni mogu biti štetni?

Zdravlje trebamo čuvati, a novija istraživanja govore da su i mobiteli štetni po naše zdravlje.


Istraživači u Britaniji utvrdili su da je mobilni telefon, odnosno sam aparat - idealan ambijent za bakterije, među kojima su i izazivači mnogih bolesti – poput upale pluća i meningitisa. Možda zvuči nevjerojatno, ali je maksvelova cipela higijenski mnogo prihvatljivija od vašeg mobilnog telefona. Ali samo iz uvjerenja da je cipela prljavija od mobilnog telefona, a da klozetska šolja ima više bacila od oboje.

Svi koji tako misle – griješe. Mobilni telefon je daleko najrizičniji. Novo istraživanje u Britaniji utvrdilo je da su mobilni telefoni Petrijeve posude za desetine hiljada bacila, koji se razmnožavaju u toplom ambijentu. Toplota koju generiraju mobilni aparati uz bacile koje ne možete izbjeći u svakodnevnim poslovima – stvaraju problem. Doktor Čak Džerba, kaže. "Telefon je uvijek na toplom, u ruci ili u džepu... Bakterije vole tu toplotu koja za njih stvara idealne uslove.”.

Pročitajte još i ovo - Mobitel kvari spermu.

Vjerovali ili ne – u najprljavijim telefonima naći ćete i opasne bakterije, koje uzrokuju sve - od kožnih bolesti do meningitisa. Ti bacili u telefon dođu sa vašeg lica ili ruku. Doktor Džerba objašnjava da se obično tako – bakterije i bacili prenesu do vaših usta i stignu do disajnih putova i krvi. Mikrobiolog Čak Džerba nedavno je testirao 25 različitih aparata. Našao je stafilokoke u 10. Testirani su i telefoni TV ekipe ABC-a, a rezultati su bili šokantni, posebno sa uzorka telefona ton majstora. "Doktor Džerba kaže da nije vidio prljaviji telefon. Između deset i pedeset miliona bakterija... Ako postoji nova živa vrsta sigurno je u telefonu, kaže Džerba.

Za one koju su zabrinuti – Motorola je već smislila odgovor – telefoni te kompanije imaju anti-bakterijski omotač, koji sprječava razmnožavanje bakterija. Doktor Džerba savjetuje da svoj telefon ne dijelite sa drugima. "Ne samo da dijelite telefon, već na taj način razmjenjujete bacile i to nije sasvim bezazleno, upozorava doktor Džerba.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi