Kontraverzna soja kao prirodni lijek za ublažavanje simptoma menopauze

Biljni estrogen koji sadrži soja može da otkloni neželjene efekte prijelaznog perioda.


Naime, period menopauze predstavlja jako velik problem kod većine žena. Menopauza se najčešće javlja poslije 45. godine života, a rezultat je nedostatka hormona estrogena koji jajnici prestaju da luče.

To je period kada se javljaju toplotni udari, odnosno valunzi, obilno noćno znojenje, osteoporoza, a u ovom periodu žene su mnogo više izložene i kardiovaskularnim bolestima.

Da bi se ove bolesti spriječile i odložile, potrebno je da žena u menopauzi bude pod budnim okom zdravstvene službe, liječnika opće prakse, ginekologa, kardiologa, endokrinologa, jer su prve godine nakon prestanka mjesečnih ciklusa najvažnije godine u kojima se može započeti prevencija.

Hormonsku terapiju koriste mnoge žene u svijetu. Ona je efikasna, popravlja subjektivno stanje pacijentice, a ukoliko se dovoljno dugo uzima može pouzdano da spriječi osteoporozu i njeno napredovanje. Dobro djeluje i na sve druge organe, kao što su krvni sudovi, srce, mozak i koža.

Da bi hormonska terapija bila sigurna, pacijentica se prije njenog uvođenja mora podvrgnuti dodatnim pregledima, prije svega, ginekološkom i pregledu dojke, kako bi se smanjio eventualni rizik vezan za ovu terapiju.

Poznato je da i neke biljke sadrže estrogen. Istraživanja su pokazala da Japanke gotovo nemaju simptome klimakterija, jer je njihova ishrana bogata sojom koja je najveći prirodni izvor biljnog estrogena. Zrna ove proteinske biljke bogat su izvor izoflavina, supstance koja se ubraja u grupu fitoestrogena. Kako u ishrani žena u Europi soja nije zastupljena u većim količinama, farmaceutska industrija napravila je preparat „foto soja“, za koju se tvrdi da može da bude dobra zamjena za hormonsku terapiju, a uz to zaštitno djeluje na dojke i maternicu. Preparat smanjuje broj valunga, sprječava osteoporozu, što znači da se smanjuje koštana masa, kao i 'loš' LDL kolesterol, sprječava bolesti srca i krvnih sudova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi