Nauka se vraća liječenju uz pomoć pijavica

Genetska mapa pijavice - riječ je o projektu od kojeg medicina danas mnogo očekuje.


Pijavice razrjeđuju krv tako što u nju ubacuju antikoagulante i luče molekule koji djeluju kao anestetici. Liječnici su ih smatrali najefikasnijim lijekom protiv upale vena i bolova u zglobovima. Tamo nekad sredinom 19. stoljeća Francuska je, trošila 60 miliona pijavica godišnje na 30 miliona stanovnika.

Čak i danas se u nekim bolnicama koriste kao dopunsko sredstvo u reparativnoj i rekonstrukcijskoj mikrokirurgiji i ortopediji. U zemljama u kojima je primjena pijavica u terapeutske svrhe uobičajena pojava, zakon propisuje da moraju da budu za jednokratnu upotrebu i kontrolisanog porijekla.

Nekoliko timova stručnjaka već desetak godina proučavaju genom medicinske pijavice (Hirudo medicinalis) sa ciljem da popišu sve ljekovite molekule sadržane u njenoj pljuvački i nervnom sistemu.

Naučnici koji pokušavaju da u zdravim stanicama identificiraju molekule koji ukazuju na rizik od raka dojke također koriste pijavice. One bi mogle da im pomognu da usavrše lijekove protiv raka, ali i novih molekula protiv parazita i virusa, tvrde neki od uglednih francuskih neuroimunologa.

Oni tvrde da ta životinja može da regenerira svoj živčani sistem, za razliku od čovjeka. Farmaceuti su već izolirali iz pljuvačke pijavice hirudin, moćni antikoagulant, koji može da se koristi u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, a vjeruje se da će pravljenje njenog genoma omogućiti brojna nova otkrića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi