Pronađeni krivci za ljetno debljanje?

Prema najnovijim istraživanjima koja je sproveo David Allison sa sveučilišta Alabama u Birmighamu, glavni uzroci debljanja najprije su nedostatak kretanja i sna, agresivni marketing fast food industrije i pretjerano korištenje klima uređaja.


Tako se u Americi gojaznost u razdoblju između 1991. i 2000. povećala 60 posto pa se trenutačno više od četvrtine američkog stanovništva može uvrstiti u kategoriju debelih ljudi.

Dosad je bilo uobičajeno za debljinu kriviti pretjerano gledanje televizije i neselektivno konzumiranje nekvalitetne hrane, no sada naučnici otkrivaju i nove faktore porasta tjelesne mase. Jedan od njih je svakako nedostatak sna.

U prošlosti su ljudi u prosjeku spavali devet sati, a danas u krevetu provode čak dva sata manje. Premalo sna povećava apetit, a time i uzrokuje debljanje. Sjetite se ne tako davne prošlosti i one klasične scene ispred otvorenog hladnjaka u ljetno doba. No klima uređaji su snizili dnevnu temperaturu ljeti, a time i potaknuli ljude da više jedu. Dakle, ako tražite krivca za višak kilograma, možda vas on upravo ugodno hladi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi