Jetrene pjege (PIDINAZA)

Uzrok bolesti su gljivice. Bolest se najčešće pojavljuje na trbuhu i leđima.


Pjege se često spajaju čineći veće površine. Pjege nastaju u obliku nitastih naslaga gljivica koje se lako mogu razgrebati noktima. Bolest nije opasna i ne uzrokuje posebne neugodnosti, osim što neznatno svrbi i uzrokuje jako znojenje, posebno u malokrvnih osoba.

Liječenje

Sastav čaja (1): 20 g listova pitome nane, 20 g listova i cvjetova kunice i 20 g ive trave (bez korijena).

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 2 litre vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati 2 minute poklopljeno. Kad se čaj ohladi, procijediti ga i piti dnevno 8 dl. Jesti jako raskuhanu hranu s povrćem i zeleni, pripremljenu na običnom biljnom ili maslinovom ulju. Odbaciti suhomesnate proizvode, konzervirane prerađevine i masnoće životinjskog porijekla. Hranu ne soliti ili što manje soliti. Redovito se kupati i mijenjati donje rublje - osnovni je preduvjet liječenju te bolesti.

Sastav čaja (2): 30 g kadulje, list s vrhovima, 30 g ivanjskog cvijeća, stabljika, 30 g samljevenog korijena čička, 30 g stabljike koprive, 30 g stabljika očajnice i 20 g crnih smrekovih boba, sitno nasjeckanih.

Pripremanje i primjena čaja: Trave smiješati i nasjeckati nasitno pa na 2 litre prokuhane i ohlađene vode dodati 13 g mješavine; ostaviti od večeri do jutra. Zatim kuhati 3 minute poklopljeno, a hladiti također poklopljeno. Piti umjesto vode, a obavezno litru dnevno. Može se zasladiti s malo meda. Koristiti samo svježe pripremljenu hranu i to na ulju, a izbaciti svinjetinu i razne masnoće životinjskog porijekla, kao i konzervirane prerađevine. Ostala prehrana kao i kod prve recepture.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi