Lišaj na bradi (OPAR)

Lišaj na bradi infektivna je kožna bolest koje su uzroci gljivice. Nekoć je bolest bila prilično rasprostranjena zbog niskog stupnja higijenskih uvjeta, kako osobnih tako i u brijačnicama.


Danas je ta bolest mnogo rjeđa. Lišaj na bradi je veoma neugodna bolest jer izaziva jake bolove i prilično dugo traje. Ako do infekcije dođe kroz kožu, tada obole žlijezde lojnice te se javljaju gnojne puhice iz čijih sredina izbija po jedna vlas. Vlasi postupno ispadaju, a na oboljelim mjestima javljaju se novotvorevine nalik nabubrinama iz kojih se preostale vlasi mogu bez poteškoća istrgnuti jer im je korijen posve uništen.

Liječenje ove bolesti - Za svako brijanje koristiti novi žilet. Bradu ne sapunati četkicom, nego laganim trljanjem prstima. Nakon brijanja, bradu i oboljele dijelove namočiti tekućinom što se priprema od alkoholature i čaja. Najprije u litarsku bocu uliti pola litre alkohola jačine 40 vol.%, a zatim jednakih količina sitno isjeckanog vrijeska i kadulje (koliko može stati). Bocu začepiti i držati, uz povremena mućkanja 24 sata. Zatim procijediti i pomiješati s čajem.

Čaj se priprema od sljedećih ljekovitih biljaka: 20 g listova bokvice, 20 g cvjetova i listova vrijeska i 20 g cvjetova i listova timijana.

Mješavinu trava staviti u 1 litru vode i kuhati na tihoj vatri poklopljeno 5 minuta. Kad se čaj ohladi, procijediti i pomiješati s navedenom alkoholaturom. Novonastala tekućina uvijek mora biti zatvorena, odnosno začepljena čepom od pluta.

Nakon što ste bradu namočili i posušili, lagano namazati kantarion uljem.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi