Siva i zelena mrena

Zelena mrena nije samo oboljenje očiju, ona potječe od smetnji u radu bubrega. U većini slučajeva usko je povezana s reumom i bolovima u zglobovima.


Na dan valja piti dvije do tri šalice čaja spravljenoga od jednakih dijelova koprive, čestoslavice, nevena i poljske preslice, a u svaku šalicu čaja treba staviti po jednu čajnu žličicu švedske grenčice. Biljke moraju biti što svježije da bi ozdravljenje bilo brzo.

U slučaju sive mrene češće u danu mažemo očne kapke sa švedskom grenčicom. Iz pisama sam razabrala da je taj način primjene kod sive mrene djelotvoran. Više o tome možete pročitati u poglavlju "Rosopas obični".

Kod zelene mrene jako je važna sjedeća kupka od poljske preslice. Bolesni bubreg pritišće prema gore i prema očima. Smanjenju tlaka u oboljelom oku doprinose sjedeće kupke od poljske preslice. One izvana tako dobro utječu na bubrege da se još za vrijeme kupanja očni tlak smanji. Uzmemo 100 g osušenoga bilja ili oko pola vjedra, tj. oko dvije i pol litre svježega bilja. Bilje tijekom noći nakvasimo u hladnu vodu koja ga mora prekriti. Sljedećega dana sve zagrijemo, procijedimo i ulijemo u dobro zagrijanu vodu za kupanje, vrijeme kupanja je 20 minuta. Za vrijeme kupanja dolijevamo vruću vodu kako bi održali stalnu temperaturu. Kupaonica također treba biti topla. Voda mora biti iznad bubrega, a srce izvan vode. Ne brišemo se već obučemo ogrtač za kupanje i jedan sat se znojimo u prethodno zagrijanoj postelji. Ta voda za kupanje, zagrijana, može se koristiti još dvije večeri.

Prema sljedećem receptu pripremite parnu kupku za oči: 20 g vidca, 20 g odoljena, 10 g sporiša, 30 g cvjetova bazge i 20 g kamilice.

Sve dobro pomiješamo. 5 ravnih velikih žlica bilja prelijemo s 1/2 litra bijeloga vina, kojeg smo zagrijali gotovo do vrenja. S time parimo zatvorene oči. Najbolje je da vino pohranimo u bocu i s manjom količinom svaki put kad je potrebno pripremimo svježu parnu kupku.

Kako bi često jako neugodne bolove u očima brže otklonili, nakon objeda treba jedan sat na zatvorenim očima držati komad vate natopljen sa švedskom grenčicom.

Kupke za oči možemo također prirediti i od vidca ali s jako slabim naljevkom. Pogoršanje stanja očnih oboljenja nakon uporabe kupki od vidca znak je prevelike doze. Za jednu šalicu uzimamo najviše pola kavene žličice bilja u naljevak i ostavimo da odstoji vrlo kratko. Preporučujem obloge za oči s tako blagim oparkom. Čaj treba biti uvijek svjež i smijemo ga koristiti samo jedanput.

Nakon mise, upriličene za zapadnonjemačke hodočasnike u jednoj gornjoaustrijskoj crkvi, pristupila mi je sva ozarena jedna žena i ispričala mi kako se uz pomoć savjeta iz moje knjige potpuno oslobodila zelene mrene. Jedno mi pismo potvrđuje da su navedene čajne mješavine još jednom pomogle u slučaju zelene mrene.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi