Svrab (ŠUGA, SKABIES)

Priljepčiva je kožna bolest koju uzrokuje životinjski nametnik svrabovac. Bolest je ekcem, a nastaje izravnim ulaskom svrabovca u kožu ili neizravnim putem - oštećenjem kože što nastaje češanj em od nesnosnog svrbeža.


Svrabovac je tako malen da ga okom vidimo kao sitnu sivu točkicu. Ženka je mnogo veća od mužjaka, a oboje imaju jake čeljusti kojima zagrizu u kožu. Kad je ženka oplođena, zarije se u gornji sloj kože u kojemu stvara hodnik u koji smješta svoja jaja i izmet. Promatran našim okom, hodnik izgleda kao kratak, crn potez dugačak 1 do 5 cm.

Svrab se brzo širi i zauzima velike dijelove tijela. Najprije obole ruke između prstiju, pregibne strane gornjih udova, nabor na ramenu i druga mjesta. Glava je zaštićena. Uz zarazu odmah se pojavljuje svrbež zbog čega se bolesnici češu do krvi. Ukoliko se bolest odmah ne liječi, zbog svrbeža i češanj a mogu se razviti ekcemi s krastama, tako da se svrab i ne prepoznaje.

Liječenje pomoću melema

Sastav melema: 200 g slame od zobi, 200 g stabljike puzave pirevine i 50 g stabljike žutog ružmarina.

Pripremanje i primjena melema: Trave jako usitniti i smiješati. U 10 litara vode namočiti mješavinu trava u vremenu od 12 sati. Zatim kuhati na laganoj vatri poklopljeno 10 minuta, ohladiti i procijediti. Ujutro i uvečer oboljela mjesta i cijelo tijelo lagano oprati čajem. Posušiti i namazati tankim slojem kantarion ulja ili melemom za lakši oblik ekcema.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi