Kako napraviti domaći čaj



Čajevi su popularan način za terapeutski učinak bilja koji se koristi već tisućama godina. Oni su također ukusna alternativa za kavu i mogu vas ponovno oživjeti ili opustiti po potrebi. Mnogi su dostupni kao gotove vrećice čaja u supermarketima, ali čajeve je iznenađujuće lako napraviti od svježeg ili suhog bilja.


Čajevi koje možete probati:

Kamilica: opušta i smiruje, pomaže probavu.
Đumbir: umiruje probavni sustav, olakšava vjetrove i probavne smetnje. Dobar je kod prehlade i zimice, ublažava mučninu, posebice zbog putovanja.
Menta: razbuđuje, pomaže probavu i kod prehlade.
Komorač: pomaže osloboditi probavu nakon obroka.
Bazga: pomaže osloboditi peludne groznice, poboljšava imunitet i čisti sustav.
Matičnjak: smanjuje napetost, vraća energiju i pomaže osloboditi od groznice i sinusitisa.
Vrbena: smiruje živce i stimulira jetru nakon obroka.
Šipak: hladi i osvježava.

Kopriva-breza:

1 žličica suhih listova koprive
1 žličica suhih listova breze
pola žličice plodova smreke
1 komad limunove kore
1 žličica meda

Listove koprive, breze i plodova smreke preliti s 250 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti 8 minuta. Zatim ocijediti te začiniti medom i limunovom korom.

Čaj od đumbira:

Pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali ako želite, možete ga oguliti).
Naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće.
U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode.
Pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja

Čaj od šipka:

Čaj se priprema tako da se dvije pune čajne žličice usitnjenog osušenog ploda šipka preliju sa 2,5 dcl hladne vode.Zatim se ugriju do vrenja i 10 min. kuhaju. Potom procijedimo i pijemo zaslađeno medom.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi