5 stvari koje niste znali da možete s limunom


Okus, miris i aroma limuna te jedinstveni kemijski sastav odgovorni su za brojne uloge limuna u kuhinji.
Limunov sok, korica ili cijeli plod dodaju se brojnim jelima, namazima, alkoholnim i bezalkoholnim, toplim i ledenim napitcima. Od jednostavnog cijeđenog limuna po pohanom ili pečenom mesu ili ribi do višesatnog ukuhavanja cijelih plodova u ljekovitim pripravcima, ovo citrusno voće doista ima svestranu primjenu. Samo svakako treba imati na umu kod pripreme jela, limunova korica mora biti namijenjena za jelo, to jest nešpricana pesticidima. 


Što učiniti s korom?

Ako je ste u receptu koristili limunov sok, koricu možete koristiti za izradu popularih zdravihmediteranskih grickalica limuncina. Ako nemate dovoljno korice ili vremena na raspolaganju, možete je koristiti i za aromatiziranje maslinovog ulja ili octa. Koricu možete i naribati i pomiješati s maslacem ili dodati šećeru i tako ga aromatizirati. Naribanu koricu možete spremiti i za kasnije – naribajte limunovu koricu, rasporedite je na papir za pečenje i stavite u pećnicu na sat vremena na nisku temperaturu da se posuši. Prstohvat tako pripremljene korice limuna možete dodati u različita jela – od smjese za palačinke do raznih umaka i krema.

Bogata mirisna i aromatična eterična ulja limuna mogu poslužiti i za osvježavanje prostora, ali i za tjeranje insekata. Stavite koru limuna na mjesta gdje se skupljaju mušice i riješite problem „nepoželjnih gostiju“. Ili jednostavno stavite koru limuna na radijatore i peći dok traje sezona grijanja kako biste osvježili prostor.

Učinkovito sredstvo za čišćenje

Limunska kiselina odgovorna je za oštar kiseli okus, adstrigenciju, ali i za antibakterijska svojstva. Limunom možete natrljati tave s okorjelim masnim naslagama ili drvene daske kako bi ih lakše očistili. Limun je ujedno i poznato sredstvo za odstranjivanje mrlja. U te svrhe obično se koristi u kombinaciji sa soli.

Uklonite neprivlačne mirise hrane

Koricu limuna možete staviti i na dno kante za smeće kako bi ublažili neugodne mirise, a u istu svrhu poslužit će i u hladnjaku. Tavu u kojoj ste pekli ribu lakše ćete oprati ako je napunite vodom, dodate kriške limuna i kratko prokuhate. Ako su prostorije u vašem domu poprimile loš miris nakon pečenja ribe, na štednjak pristavite lončić s vodom i nekoliko kriški limuna i prokuhajte pola sata. Nakon toga prostorije će mirisati svježe i ugodno.

Riba i plodovi mora vole se s limunom

Pečena riba, lignje, školjke, hobotnica kao i brojne druge morske delicije jednostavno savršeno pristaju uz notu limuna. No limun može imati i dodatnu ulogu pri pečenju ribe. Kako bi spriječili lijepljenje ribe za grill tavu, ribu poslažite na tanke kriške limuna prilikom pečenja u tavi. Osim što će spriječiti prianjanje, dodat će osvježavajuću aromu i vlagu.

Spriječite posmeđivanje

Obilje antioksidansa u limunu spriječit će posmeđivanje avokada, paste od slanutka, jabuke ili krumpira te se u te svrhe često i koristi. Međutim, limunov sok može se koristiti i kako bi salata izgledala više "fit“. Ako vam salata djeluje pomalo uvenulo, jednostavno uronite listove salateu zdjelu s hladnom vodom u koju ste iscijedili limunov sok. Tako uronjene listove držite sat vremena u hladnjaku. Kada je izvadite, dobro posušite listove i poslužite salatu koja će imati znatno svježiji izgled.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi