Predivna pita od jabuka i oraha koja super paše uz popodnevnu kavu.
Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe veselju nema kraja.
Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena, trebalo je za pravljenje mreže.
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
malo hladne vode
150 g maslaca
prstohvat soli
Foto: Karina Šiždrak
Nadjev:
1 kg jabuka
4 žlice mljevenog oraha
1 limun (sok)
2 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
žlica prošeka ili ruma
i još
pekmez od marelice
šećer u prahu
Priprema tijesta
Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak. Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega ćete napraviti trakice).
Priprema nadjeva:
Jabuke ogulite, naribajte na tanke ploške, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.
Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodno izbockali vilicom.
Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva.
Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.
Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.
Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena, trebalo je za pravljenje mreže.
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
malo hladne vode
150 g maslaca
prstohvat soli
Foto: Karina Šiždrak
Nadjev:
1 kg jabuka
4 žlice mljevenog oraha
1 limun (sok)
2 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
žlica prošeka ili ruma
i još
pekmez od marelice
šećer u prahu
Priprema tijesta
Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak. Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega ćete napraviti trakice).
Priprema nadjeva:
Jabuke ogulite, naribajte na tanke ploške, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.
Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodno izbockali vilicom.
Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva.
Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.
Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.
Nema komentara :
Objavi komentar