Vrijeme za domaće sirupe - jabuka i limun su savršen spoj


Domaći sirupi savršeni su preljevi za biskvitne kolače, prhke kore, a neodoljiva pana cotta je nezamisliva bez njih. Dunja, jabuka ili kruška odličan su sezonski izbor za domaće sirupe koji se razrjeđuju s vodom i piju ili dodaju sladoledima, voćnim salatama i palačinkama. 


Ne morate raditi sirup od jedne vrste voća - odlične su kombinacije krušaka i kiselih jabuka, naranče i limuna ili nara i bobičastog voća. Voće treba dobro oprati i iscijediti u sokovniku ili izmiksati. Sok se može i iscijediti gnječenjem usitnjenog voća, u koje se zatim dodaje limunska kiselina ili sok limuna.
Sok će se lakše iscijediti ako se voće zamrzne pa odledi u hladnjaku i dva puta protisne kroz gazu. Na litru soka dodaje se dva decilitra vode. Zagrijte ga i rastopite oko kilogram šećera na litru soka. Dok je još vruć ulijeva se u sterilizirane boce, a poklopac prethodno treba isprati u alkoholu. Voćne sirupe je dobro čuvati u tamnim bocama kako biste sačuvali vitamine, a ako takve nemate, omotajte ih tamnim papirom ili ih stavite u papirnate vrećice.
Od začinskog bilja, poput metvice ili lavande, pripremite aromatične sirupe. Cvijet lavande nekoliko minuta prokuhajte u vodi. Zatim procijedite, ohladite pa ponovno prokuhajte sa šećerom dok tekućina ne postane blago ljepljiva. Sirup dodajte limunadi ili koktelima, a za bolju aromu dio običnog šećera zamijenite onim od vanilije. Odličan dodatak je i cimet, naribani đumbir ili neprskana korica agruma koja pruža primamljiv miris.
Sirupi se koriste i kao lijek, ali prije uporabe treba se posavjetovati s liječnikom. Među domaćim pripravcima protiv kašlja omiljen je onaj od crne rotkve. Odreže se “kapica”, izdubi sredina, a u izdubljeni dio stavi se 2-3 žice šećera. Ostavite preko noći da pusti sok i ponovite postupak sve dok ga ispušta. Odličan je i sirup od mrkve, cikle i limuna koji čisti organizam od toksina.
Voće i povrće se nareže na kriške i ostavi 24 sata u prokuhanoj i ohlađenoj vodi. Voda se ocijedi, a povrće iskoristite za pripremu salata ili priloga. U tekućinu stavite šećer i limunsku kiselinu, povremeno promiješajte i ostavite da stoji cijeli dan i noć. Sirup ulijte u sterilizirane boce i koristite prema potrebi. Najbolje ih je čuvati u tamnim bocama na hladnome mjestu kako bi se sačuvali vitamini i minerali. 

Domaći sirup od jabuka

Sastojci: kg jabuka, voda, 800 g šećera, sok od limuna, 10 g limunske kiseline na litru soka, vanilin šećer

Priprema: Narežite jabuke na ploške i stavite u lonac. Zatim zalijte vodom tako da prekrije jabuke četiri-pet prstiju iznad. Kuhajte oko deset minuta pa pustite da odstoje 12 sati. Procijedite sok i na svaku litru dodajte deset grama limunske kiseline i šećer te ocijeđeni sok od limuna. Izmiješajte pa ponovno stavite kuhati dok ne zakuha. Dodajte vanilin šećer i kuhajte još pet minuta. Sirup ulijte u sterilizirane boce.

Osvježavajući sirup od metvice

Sastojci: 500 g cijele metvice, 50 g limunske kiseline, 3 kg šećera, 4 l vode

Priprema: Stavite vodu i šećer na vatru te kuhajte dok ne zavrije. Smanjite vatru i kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru i dodajte limunsku kiselinu pa pustite da se ohladi. Kad je sirup već mlak, dodajte metvicu i promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite kroz gazu. Ulijte u steriliziranu staklenu bocu. Poslužite s mineralnom ili običnom vodom, ukrašeno listićima metvice i limunom.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi