Dobrobiti repe


Ova biljka koja spada u biljnu porodicu kupusnjača iznimno je nutritivno bogata namirnica. I listovi i sam korijen biljke od davnina se koristi u narodnoj medicini što ne čudi s obzirom da je repa prepuna vitamina C i A, željeza, kalcija, bakra ... Osim toga, odličan je saveznik i u borbi s viškom kilograma.Repa je odličan lijek za mnoge bolesti. Jedna od njih je i bronhitis. Naime, pire od repe kuhan u mlijeku (najbolje kozjem) koristio se za ublažavanje simptoma bronhitisa. Osim toga, juha od repe, , itekako će nam dobro doći ako imamo problema s bolesnim plućima, prehladom, ali i bilo kojim drugim problemom vezanim za dišne organe.

Prednost ove namirnice je ta što se može koristiti i iznutra i izvana.  Navikli smo je konzumirati u juhama, ali ona se može jesti i ukiseljena ili sirova.

Moguće je napraviti i sok od repe koji je prije bio jedan od glavnih prirodnih lijekova za čir na želucu.

Vanjski čirevi, ali i bilo koje druge kožne tegobe kao što su rane, ozebline i sl. mogu se tretirati oblozima od repe. Sve što trebate je zgnječiti repu s kruhom i mlijekom i staviti na bolno mjesto. Repa je također odlična u pročišćavanju i dezinficiranju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi