Vitamini i minerali u ječmu


Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama).
Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. 


Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.
Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.
Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana.
Pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore.
Namirnica koja grije organizam tijekom zimskog perioda, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće.


Bogat je izvor niacina, što dodatno štiti srce i krvne žile.
Od ječma koristi imaju i muškarci – redovita konzumacija namirnica bogatih lignanima smanjuje rizik za dobivanje raka prostate za 82 %, pokazale su studije.

Ječmena voda poznati je narodni lijek za sve vrste upala.
Može se piti kod upala dišnog, probavnog ili mokraćnog sustava.
Poznato je sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja.
Jednu čajnu žličicu očišćenog ječma (bez ljuske) stavite u litru hladne vode. Pustite da zakuha i ostavite na jakoj vatri još deset minuta.
Procijedite uz pomoć gaze i pijte toplo, dva puta dnevno.
Ječmena sluz koja ostane nakon kuhanja vrijedna je dijetalna hrana koja pomaže kod problema s probavom i bolovima u želucu.
Za ublažavanje upale grla, toploj ječmenoj vodi možete dodati žličicu meda i sok od jednog limuna.
Dodate li u ječmenu vodu žličicu himalajske soli, dobili ste izvrsno sredstvo za grgljanje i ispiranje grla.


Mlado lišće ječma posebno je vrijedan lijek za detoksikaciju organizma.
Smanjuje razinu šećera u krvi, kolesterol te pomaže pri sprječavanju pojave ateroskleroze.
Usporava starenje i potiče obnovu organizma.
Obiluje antioksidansima te vitaminom E koji je jako važan za jačanje imunološkog sustava.


Od ječma možete napraviti hranjivu, prirodnu masku za njegu lica i ublažavanje bora.
U litri vode kuhajte dvadeset grama ječmenog zrnja, dok sasvim ne omekša. Potom ga izgnječite u kašu i dobro protisnite kroz gazu.
Dobivenu kašu koristite kao masku za lice.
Držite na licu 20 minuta. Zatim uklonite i na lice stavite obloge od procijeđene tekućine, na 10-ak minuta.

Obloge od kuhanog ječma možete stavljati i za ublažavanje bolova na zglobovima.


Redovito konzumiranje ječma:

snižava kolesterol
štiti od raka
sprječava nagle promjene glukoze u krvi
daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E
liječi upale
čisti organizam
pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja
pomaže pri mršavljenju


Salata od ječma i graha

Sastojci:
200 grama kuhanog ječma
300 grama kuhanog graha
narezani kiseli krastavci
kuhani kukuruz
1 glavica crvenog luka
začini – sol, papar
maslinovo ulje
jabučni ocat 


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi