Gljiva kvasnica -kvasac


Kvasac je živi mikroorganizam - točnije, mikroskopski sitna jednostanična gljivica koja je ključna u fermentaciji šećera, pa se obilno koristi u procesima vrenja. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac. Industrijski kvasac proizvodi se kao svježi ili suhi (koji ima dulji rok trajanja). Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo je tijesto koje se dobiva tako da se mješavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u staklenci .Ovo fermentirano tijesto umijesi se u kruh koji tako dobiva posebnu kakvoću i dulje zadržava svježinu.


Kvasac je bogat vitaminima B skupine, proteinima (bjelančevinama), esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, prije svega kromom i selenom. Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama (u većim količinama ne preporučuje se jer je teško probavljiv) može djelovati kao prirodni antibiotik i pročišćivač probavnih organa te da pridonosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.

Svježi kvasac koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba, a i danas se preporučuju ljekovite kure kvascem tako da se uzima natašte ili između obroka, 1-2 žličice, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.

Od kvasca se pripravljaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala i pročišćavanje i uljepšavanje tena. Obično se suhi kvasac pomiješa s mlakim mlijekom u smjesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljito ispere toplom, pa hladnom vodom.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi