Ušećereni kesteni

Pripremite:

35 dag krupnih, nenaboranih kestena-marona
sol
27 dag šećera


Pristavite malo posoljenu vodu, i kad provri, uspite kestene. Čim provri, smanjite temperaturu i kuhajte 15 minuta. U međuvremenu kuhajte 20 dag šećera sa 5 dl vode da bi dobili gusti sirup. Ogulite pažljivo kestene, pa kuhajte 10 minuta u sirupu i neprekidno miješajte da budu cijeli omotani slojem sirupa. Maknite sa štednjaka i ostavite kestene u sirupu preko noći. Sutradan ocijedite.

Načinite karamel:

Miješajte preostalih 7 dag šećera na srednjoj temperaturi da se otopi, požuti i naposljetku malo posmeđi. Zalijte 1,5 dl vode i kuhajte da se karamel sasvim otopi. Svaki kesten nabodite čačkalicom, pa umočite u karamel da budu sa svih strana obloženi. Dobro ocijedite i ostavite na rešetki da se sasvim osuše.









Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi