Ljekoviti sirupi - Recepti


Sirup nevena
U staklenku stavi se 10 žlica lišća od nevena i na to nalije 2 žlice alkohola (špirita) i litru čiste bunarske vode. Ostavi se stajati 24 sata. Staklenku češće promućkati. (Na staklenku treba nešto staviti da se grlo zatvori). Nakon 24 sata ocijediti i u tekućinu staviti toliko šećera koliko je tekućina teška.
Uzima se po kavena žlica protiv nervoze crijeva, grčeva u želucu, zujanja u ušima i glavobolje.
Sirup od crvenog luka
Šesto grama crvenog luka sitno se isjecka i stavi u litru i pol čiste bistre bunarice. Tome se doda 1200 grama pravog pčelinjeg meda i 60 grama šećera. Tu masu treba polako kuhati (3—4 sata). Zatim napuniti staklenke i dobro ih zatvoriti.
Vrlo dobro sredstvo protiv kašlja hripavca (kod djece).
Sirup bijelog sljeza
Korijen bijelog sljeza (500 g) oguli se, izreže u sitne kocke i stavi u staklenku. Na to nalije litra i pol vode i 100 g alkohola 96% jakog. Drži se na toplom mjestu 24 sata. Boca se često promućka. Nakon 24 sata se ocijedi, doda 1600 g šećera i kuha dok se ne ukuha na polovicu. Uzima se kavena žlica protiv lakšeg ispljuvka (šlajma) kašlja, plućnog katara i teškog disanja.
Sirup od islandske mahovine
Petnaest grama lišaja — mahovine — nakvasi se u četvrt litre vode i stavi na toplo mjesto da stoji dva sata. Nakon toga se procijedi. Ostatak se ponovo prelije sa četvrt litre vode i stavi dva sata stajati. Tada se procijedi i spoji s prvom iscjeđevinom, doda po želji šećera i kuha dok se ne ukuha na polovinu.
Uzima se jedna kavena žlica triput dnevno prije jela protiv vrtoglavice, grčevitog kašlja, protiv izbacivanja ispljuvka, bolova u prsima, krvotoku i crijevima.
Sirup od borovnice
Deset žlica boba borovnice kuha se u litri vode (15—20 minuta). Zatim se ocijedi, doda toliko šećera i ukuhava u sirup.
Vrlo dobro sredstvo za sve želučane bolesti. Uzima se žlica natašte i žlica prije spavanja.
Sirup od maslačka
Pola kg maslačka (korijen i list) sitno se izreže i stavi u 2 i pol litre vode. Zatim se ostavi 24 sata stajati na toplom mjestu, onda ocijedi i ostatak ponovo prelije sa 2 litre vode; ostavi se 12 sati stajati, zatim se ocijedi i obje iscjeđevine spoje i kuhaju s medom i šećerom dok se masa ne ukuha na polovinu.
Uzima se dnevno po 4—5 kavenih žlica protiv bolesti jetara, začepljenja, žutice i zlatne žile (hemoroida).
Sirup od divizme
Ako želimo pripremiti sirup od cvijeća divizme onda se postupi ovako: 15 g cvijeća stavi se u pola litre vode i pusti samo da proključa. Ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta, tada procijedi. U tu tekućinu stavimo pola kg šećera i kuha do gustoće sirupa. Taj se lijek uzima po kavenu žlicu dnevno kod kožnih bolesti ili otvorenih čireva. Naljev je naročito dobar kod upale očiju (za ispiranje). Cvijet divizme je također ljekovit ako se kuha u vinu.
Sirup od bokvice
Nabere se košarica ženske i muške bokvice i sva se količina dobro opere kao salatu i samelje na stroju za mljevenje mesa. Sok se istisne tijeskom za čvarke i procijedi se kroz duplu gazu. Svakoj litri soka doda se pola kg šećera, prokuha i stavi u staklenku. Od tog lijeka uzima se po žlicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi