Noge i problemi sa nogama - Kako održavati noge zdravima?


Bolesti nogu
1.            Tko pati od bolesti nogu i teško hoda, neka svaku večer prije spavanja 15 minuta pere noge u vodi u kojoj se kuhao matičnjak. Kupelj treba da je što toplija. Nakon kupanja noge zaviti u tople krpe i odmah u krevet.
2.            U jednu poveću posudu stave se 2—3 pregršti sitno isjeckane zobene slame. Na slamu nalije se toliko vrele vode da se bez teškoće noge mogu držati u vodi. Ako je voda previše topla pričeka se da se voda do potrebne temperature smlači. Kupelj treba da traje najmanje 20—30 minuta. Ako se voda prije tog roka ohladi, dolije se vruća. Nakon kupelji, ručnikom koji je umočen u hladnu vodu, noge se naglo obrisu i zaviju u suhi ručnik. Kad su noge već posve suhe, na njih se stavi pčelinji vosak, zavojem poveže i pođe odmah u postelju na spavanje. Vosak se ostavi do drugi dan navečer kad se kupanjem skine i zavoj s voskom ponovi. Ponavlja se do potpunog ozdravljenja.
3.            U vruću vodu stavimo šaku morske soli i žlicu gorušičinog brašna. U toj vodi držimo noge 20 minuta, zatim ih operemo u čistoj vodi, dobro obrišemo, obučemo vunene čarape i legnemo u krevet.
4.            Bolesna stopala i donji dio noge treba svako jutro ovlažiti krpom namočenom u vinskom octu, zatim se stopalo i noga do koljena masira. Nakon masiranja noga se dobro omota dobrim zavojem, koji se skine tek prije spavanja. Liječenje se ponavlja 15 dana, ako je potrebno još i duže.
5.            Dvije pregršti bukova pepela prelije se s 2 litre ključale vode i u toj vodi peru noge. Ponavlja se svaku večer prije spavanja 8 dana.
Umorne noge
1.            Smrekovih šišarki usitnjenih 6 žlica kuha se 10 minuta u 3 litre vode. U toj vodi kupaju se noge svaku večer prije spavanja 15 minuta. Zatim se osuše flanelastom krpom.
2.            Pelin i djetelina u jednakom omjeru vrlo dobro čini umornim nogama.
Hladne noge
1.            Hladne noge znak su loše cirkulacije krvi i slabokrvnosti. Noge treba kupati barem dva do tri puta nedjeljno u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo trinje ili zobena slama, prethodno usitnjena. Ako svega toga nema, može se u vruću vodu staviti 4—6 žlice morske soli.
2.            Svaku večer treba prije spavanja oprati noge, ruke i vrat hladnom vodom u koju se ulije malo naravnog octa. Sat prije zajutarka treba popiti šalicu toplog čaja od listova bazge. Na pola litre vode stave se 10—15 listova i kuha 1—2 minuta.
Noge otečene s upaljenom kožom
1.            Kad noge oteku i na koži se pojave crvene pjege ili vodeni mjehurići, treba dlakavu stranu ovećeg lista čička namazati jestivim goveđim lojem i preko noći oviti bolna mjesta. To se ponavlja nekoliko večeri sve dok otok ne prođe. Treba paziti da čičkov list ne bude suviše star.
2.            U 3 litre vode kuhati 12 jedaćih žlica bazgovoga lista i u tome (ne ocijediti) otečene noge prati ujutro i navečer.
3.            U litru vruće vode staviti jedaću žlicu jodne soli i u toj tekućini prati noge i masirati ih 20 minuta. Masira se tako da se najprije uhvati jednu nogu lijevom rukom za petu, a desnom masira od prstiju prema gore do koljena, zatim drugu. Nakon pranja i masiranja potrebno je noge dobro zaviti. Postupak se ponavlja barem 30 dana.
4.            Ilovaču zemlju treba izvaditi iz dubine (barem pola metra ili 80 cm ispod površine). Tu ilovaču dobro očistimo od kamenica i dobro na štednjaku osušimo. Zatim je u prah usitnimo. Načinimo tijesto dodavanjem octa drvene destilacije. To tijesto namažemo prst debelo na jednu krpu i privijemo na bolno mjesto svaku večer prije spavanja. To se ponavlja sve dok noga ne ozdravi.
5.            Otečene noge su znak da s bubrezima ili srcem nešto nije u redu. Stoga je potrebno piti čaj protiv bolesti bubrega i učiniti slijedeće: nabrati jednogodišnje smrekove vršike, preko noći ih kao oblog staviti na bolno mjesto ili pripremiti kupke od istih vršika. Kod kupanja polijevamo noge 20 minuta od koljena prema stopalu. To ponavljamo dok noge ne ozdrave.
6.            Uboj na nogama ili bilo gdje na tijelu masira se alkoholom u kojem se kvasila arnika.
7.            Bazgovu koru (gornju koru ostrugati) ili list (10 žlica) stavi se u litru vode i kuha 5 minuta (sa dodatkom malo soli). Tom tekućinom peru se duže vremena bolesni dijelovi noge.
8.            Koprive mrtve (suhe) 5 žlica, bijelog luka 4 oveće kriške istucati u avanu ili samljeti u stroju za meso. Tome se doda 100 g finog ulja. Sve se to kuha 4—6 minuta i ostavi poklopljeno 10 minuta. Tada se ocijedi kroz ispranu, prokuhanu čistu krpu. Tom ocjeđevinom noge se masiraju dvaput dnevno.
Upala živaca u nozi
Uglavnom se liječi dijetom: Jedno vrijeme treba jesti što manje bjelančevine: jaja, mesa, industrijskog sira. Jesti što više voća i povrća u prijesnom stanju u obliku salate s uljem i limunovim sokom. Alkohol je zabranjen.
Noge ako se znoje i zaudaraju
1.            Goveđi loj pretopiti — kad se ohladi toliko da je postao tvrd, njime se svako jutro i večer dobro izmasiraju noge.
2.            Dvije šake mladog brezovog lista kuhati nekoliko minuta u 3—4 litre vode. Zatim staviti na stranu. Kad se ohladi, toliko da se ruka u vodi može držati, onda se u vodu metne žlica sodebikarbone, dobro promiješa i ocijedi. U toj tekućini noge kupati svaku večer dulje vremena i — znojenja i zaudaranja će nestati.
3.            Ujutro noge dobro oprati. U čarape nasuti (zaprašiti) sitno stučeni salicil. To se ponavlja nekoliko dana. Preparati za zaustavljanje znoja više škode nego koriste. Noge treba redovno prati svaku večer u toploj vodi. Obuća treba da je dovoljno zračna. — Preporuča se ljeti hodati po rosnoj djetelini. To koristi i živcima i još nekim bolestima. Treba se čuvati suviše hladne vode za pranje nogu.
4.            Hrastova kora je odlično sredstvo protiv znojenja nogu: 8 jedaćih žlica usitnjene kore kuha se četvrt sata u litri vode. Tada se ocijedi i nekoliko večeri peru noge u toj vodi.
Otečeno koljeno
Ujutro i navečer stavimo na otečeno koljeno obloge od pčelinjeg saća i za kratko vrijeme koljeno će ozdraviti. Ako ispod koljena bole noge, dobro je saćem ispod koljena povezati.
Veliki bolovi u koljenima
Tri žlice borovice stuče se u avanu i u pola litre octa (od jabuka) raskuha i razmuti sa žutom ilovačom. Tom vrućom masom (neka je gusta) namaže se nadebelo bolno mjesto. Preko toga se zavije mokra krpa, a zatim suha. Svaka 4 sata oblozi se mijenjaju. Ako nema octa od jabuka, može se zamijeniti vinskim, ali je jabukov bolji.
Bolovi u peti
Jedna šaka majčine dušice stavi se u posudu. Na nju se nalije 4 litre ključale vode. Kad se voda toliko ohladi da se mogu u njoj držati noge, močimo ih 15 minuta. Nakon toga noge se vlažnim ručnikom dobro izbrišu i zaviju u tople flanelske krpe. Ponavlja se svaku drugu večer 4 nedjelje.
Kurje oči
U toploj slanoj vodi s isjeckanim češnjakom močiti nogu. Pomalo se kurje oko ljušti dok nestane i čep.
Otečene noge kod srčane bolesti
Uzme se natašte pola kavene žlice matičnog mliječa 3 nedjelje. Potrebno je savjetovati se s liječnikom.
Otečene noge
Protiv oteklina nogu treba stući korijen mrtve koprive 2 žlice na 200 g ulja. Kuha se 3—5 minuta. Ovim lijekom mazati bolna mjesta. Ovaj lijek će odagnati i ostale otekline na tijelu — ma gdje one bile.
Ako nokat na nozi u meso raste
Tome se može lako pomoći. Nokat od korijena do kraja s obje strane ostruže se džepnim nožićem da postane što tanji. Prethodno nož morate raskužiti u jakom alkoholu ili u špiritusu, ili na plamenu vatre. Nakon završenog posla nokat također raskužite alkoholom i obucite čarape.
Ekcem na tabanima
Jedna poveća cikla izriba se i sok iscijedi. Tim sokom lagano masiramo tabane. Ponavlja se 8 dana, 8 dana ne, zatim ponovno 8 dana itd. — Ciklu može zamijeniti i svinjsko salo.
Voda u koljenu
Ako se u koljenu skuplja voda, uzme se pregršt kamilice, prelije sa litrom ključale vode i ostavi poklopljeno dok se temperatura ne spusti da se u tekućini može prst držati. Na bolna mjesta treba stavljati što vruće obloge, koliko se samo može izdržati. Oblog se ne smije osušiti, u tom slučaju treba ga zamijeniti novim. Oblozi se ponavljaju sve dok ima vruće vode, svaku večer prije spavanja sve do ozdravljenja.
Noge kad bole
Svaku večer prije spavanja u 3—4 litre vode stavi se 4 pregršti trinja od sjena ili isjeckane zobene slame. Sve to kuhati 10—15 minuta u poklopljenom loncu. Prije nego što lonac skinete sa štednjaka dodajte žlicu kamilice i odmah skinite. Tu tekućinu nalijte u kantu zajedno s trinjem, preko kante stavite dvije letvice. Noge položite na letvice i do vrata se pokrijte plahtom. Parenje treba da traje pola do 1 sat svaku večer. Kad se u kanti voda počne hladiti, neka neko od ukućana dolije litru vrele vode. Voda mora biti stalno vruća. Kura traje 30 dana, a po potrebi i duže.
Bolesno koljeno
U litru vode stavi se žlica jodne soli (dobije se u ljekarni) i posuda metne na vruć štednjak da se voda dobro ugrije i jodna sol rastopi. U tu vruću tekućinu umoči se čista bijela krpa i zavije bolesno koljeno. Da se oblog često ne mijenja, stavi se na oblog termofor ili boca s vrućom vodom. Kad se oblog osuši, ponovno se namoči u vruću jodnu vodu. To se ponavlja svako jutro i večer jedan sat, do potpunog ozdravljenja.
Slabost u nogama kod starih ljudi
U 4 litre vode stavi se 60 g kore od vrbovog drveta i kuha sat i pol. Time se oblažu bolne noge prije spavanja.
Protiv boli u nogama
U jednu bocu sa širokim grlom stavi se dobra šaka sitno izrezanog ružmarina, jedan limun zajedno sa korom izrezan u sitne kockice, dvije pločice kamfora. Na sve to nalije se 300 g 96% jakog alkohola (špiriti). To neka stoji 48 sati na suncu ili toplom mjestu. Nakon toga se ocijedi i na preostalu masu nalije ponovno 300 g alkohola. Nakon 48 sati prvi odljev nalije se na ovaj i već je upotrebljiv. Tom se tekućinom masiraju noge, odnosno bolna mjesta na nozi.
Vene na nogama
Laneno sjeme 50 g kuhati u 3 litre vode 20 minuta. Tom tekućinom treba prati noge i stavljati obloge na bolna mjesta. Pažljivo izravnati nekoliko listova kiselog kupusa, koji se stave u 3% bornu kiselinu da stoje 3 sata. Tim kupusom se oblažu bolna mjesta.
Savjeti za svakoga
Noge moramo prati svaku večer, a kad to nije moguće, onda ih obrišemo 96% jakim alkoholom ili kolonjskom vodom. Samo tako noge će biti čiste i krepke.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi