Pića kao lijek


Vino od borovice

1.            25 g borovice i toliko borovičnih vršika stuče se u avanu i stavi u litru bijelog zdravog vina. Tome se doda 5 g pelina i 25 g šećera. Ostaviti da stoji na toplom mjestu. Liječi groznicu, katar mokraćnog mjehura i vodenu bolest. Pije se 3—4 male čašice dnevno.
2.            U čistu veliku bocu stavi se 5 kg dobro opranih svježih bobica borovice i 5 kg zdravih krušaka. Ako su kruške suhe onda jedan i pol kg. Na sve to nalije se 25 litara prokuhane vode ili kišnice. Bocu ili bure postavi se na toplo mjesto kako bi nastalo vrenje i začepi se vatom i to lagano. Poslije osam dana vino treba pretočiti; poslije 10—15 dana po pretakanju slegne se talog i vino je za upotrebu. Skoro kroz cijeli mjesec dana može se uvijek nadoliti toliko vode, koliko se uzme za dnevnu upotrebu. Ovo vino nije samo ugodnog ukusa, već je i vanredan lijek, pa se može njegova upotreba samo preporučiti svakoj obitelji, pošto liječi veliki broj bolesti: začepljenost, krvavo i nečisto mokrenje, hemoroide, glavobolju, astmu, razne bolesti maternice, čisti krv, predohrana je za mnoge zarazne bolesti, zaboravnost, a naročito bubrežne bolesti. Piti se može uvijek umjesto vode.

Vino od ružmarina

Uzme se šaka lišća od ružmarina sa vršikama zajedno i to svježih, izreže se što sitnije, stavi u bocu i dolije litru bijelog zdravog vina. Nakon 12 sati već je lijek za upotrebu.
Od ovog vina pije se dnevno 3—4 žlice ujutro i navečer. Tjera na mokrenje, čisti krv, liječi vodenu bolest i srce.

Pelinkovac

20 g pelina stavi se u litru prošeka da stoji 10 dana. Pije se mala čašica prije jela.

Rakija travarica

U litru 40% jake rakije stavi se: iđirota, stolisnika, lincure, list matičnjaka — po 2 jedaće žlice, ružmarina jedaću žlicu. Svaki dan jednom bocu protresti. Nakon 10 dana ocijediti i od te rakije pije se dnevno po mala čašica. Na ostatak može se nova rakija naliti.

Boza

Boza je orijentalno piće koje se kod nas u Bosni i Hercegovini mnogo pije — Priprema se ovako:
U veći lonac stavimo 1 kg kukuruznog brašna. Na to nalijemo 10 litara mlačne vode. To treba da stoji od večeri do drugog jutra. Ujutro stavimo lonac na štednjak i pustimo da po strani polako kuha 2 sata. Za vrijeme kuhanja potrebno je više puta kuhačom masu promiješati. U šalicu mlačne vode zdrobimo 50 g kvasca (germe). Kad se kvasac stane dizati i kipjeti, nalijemo u lonac na kukuruzno brašno. Masu procijedimo kroz gusto sito ili kroz gusto bijelo platno. Po želji može se malo zasladiti. Kad se tekućina ohladi, nalijemo u boce i spremimo na hladno mjesto. Pripremiti treba malu količinu, jer se rado ukiseli.

Kiselo mlijeko

Kiselo mlijeko nije samo hranjivo, nego i ljekovito: liječi rastrojen želudac, crijeva, neurednost i bolove u maternici; snižava temperaturu, uzrujanost. Liječi razne krastice na koži, ublažuje bolove u prsima, lupanje srca, oporavlja iznemogle. Naročito preko cijelog ljeta neka se umjesto alkoholnog pića pije jogurt ili kiselo mlijeko.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi