Šuljevi ili hemoroidi - Kako ih liječiti prirodnim putem?


Od šuljeva danas boluju mnogi muškarci i žene. Čini se da je to bolest današnjeg suvremenog društva. Šuljevi uglavnom napadnu završni dio debelog crijeva — čmara. Tu bolest može da izazove ne samo kronična tvrda stolica, nego i nutarnje bolesti: bolest jetre, trudnoća kod žena, prehrana itd. Šuljevi mogu da prikriju rak debelog crijeva. Poznat mi je slučaj da je građanin u Zagrebu dulje vremena liječen od medicinskih kapaciteta protiv šuljeva: hladnom vodom i raznim lijekovima, sve dok se nije ustanovilo da boluje od raka na čmaru, a ne od šulja. Na žalost otkriće je došlo prekasno. To je očiti slučaj prikrivenog raka.

1.            Cvijet divizme — 2 jedaće žlice, stolisnika — 4 jedaće žlice, list zimzelena — jedaću žlicu preliti s dva decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10—15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti medom i piti toplo triput dnevno prije jela.
2.            Kora mladog hrasta — jedaća žlica (ako nema kore, može je zamijeniti hrastova babuška) preslice, bokvice ženske — po 2 jedaće žlice, stolisnika — 3 jedaće žlice. Ostalo kao pod 1.
3.            List koprive žare, aniša — po 2 jedaće žlice, stolisnika — 3 jedaće žlice, pelina malu kavenu žlicu. Ostalo kao pod 1 s razlikom da se čaj ne zaslađuje.
4.            Plod divljeg kestena se oljušti, njegova smeđa kora osuši i usitni. Od te kore stavi se u pola litre 96% jakog alkohola (špirit) 5 jedaćih žlica. Boca se začepi i ostavi 10 dana stajati. Dobro je bocu dnevno po koji put protresti. Od ove alkoholature uzima se 10 kapi dvaput dnevno s malo vode. Lijek uzimati 20 dana u mjesecu.
5.            Vodopije (usitnjen korijen) čajnu žlicu preliti s 200 g ključale vode i ostaviti 15—20 minuta poklopljeno da stoji. Pije se nekoliko dana svako jutro natašte i prije spavanja po šalicu. Djeluje ugodno na stolicu što je od velike koristi kod šuljeva.
6.            Šišarke od vječno zelenog čempresa — mala kavena žlica, pupoljaka od crne topole — mala kavena žlica. To se kuha 5 minuta u 2 decilitra vode i ispiru (klistiraju) šuljevi.
7.            Zimzelena — jedaću žlicu, preslice — 5 jedaćih žlica. To se kuha u pola litre vode pola sata polako. Pije se triput dnevno po malu šalicu i ispire (klistira) dvaput dnevno istim uvarkom.
8.            Kuhati šaku probrane pšenice koja se prethodno kvasila 10—12 sati. Kuhati tako dugo dok ne popuca. Ta pšenica stavi se u mlijeko i s mlijekom još jednom prokuha i sve pojede u dva obroka: prije ručka i večere. Kura traje 5—6 nedjelja — prema težini bolesti.
9.            Korijen pirike sitno izrezan i u avanu istucan — 2 jedaće žlice — kuha se 3—4 minute u 3 decilitra vode. Taj čaj treba piti kratko vrijeme prije jela triput dnevno po šalicu.

10.          Korijen koprive žare, koja je ubrana u planinskim krajevima, Čim se ubere, sitno se isiječe i 20 jedaćih žlica metne u litru komove rakije i ostavi 10 dana stajati. Pije se ujutro natašte i prije spavanja po čašicu. Taj lijek liječi ne samo krvave šuljeve nego i druge nutarnje bolesti.
11.          1 kg vrbovih vršika s cvijećem stavi se u 5 litara vode i kuha polako u poklopljenom loncu 1—8 sati. Nakon toga se ocijedi, stavi u boce i dobro zatvori. Ta se tekućina pije 5 nedjelja triput dnevno po malu šalicu.
12.          10 g kopra preliti sa 2 decilitra vrele vode i 2 sata kasnije u dva navrata popiti prije spavanja.

Zlatna žila

Pariti se na vodi u kojoj su se kuhale grančice borovice. Sjediti na toj pari. Može se upotrijebiti dva dana (drugi dan samo podgrijati). Treba paziti da se bolesnik ne prehladi.

Temperature nutarnje i šuljevi

Bazge list 6—8 listova usitniti, malu žlicu kadulje i žlicu meda preliti s 3—4 decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi i pije pola ujutro i pola prije spavanja.

Dijeta

Hrana ne smije biti paprena, ljuta i sa začinom. Treba jesti što više voća, povrća u obliku salate s uljem i sokom od limuna. Voćni kompoti naročito su korisni. Piti voćne sokove. Treba jesti kuhanu pšenicu koja se prethodno kvasila u malo vode, zatim je kuhati u pari sve dok ne popuca, a onda u šalici mlijeka prokuhati. Bavljenje i šetnja na svježem zraku, laka gimnastika također mnogo koriste.


Pogledajte još par metoda kako se liječe hemoroidi i kako ublažiti simptome hemoroida, prirodnim metodama:


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi