Grejp u borbi protiv infekcija


S obzirom na boju “mesa“, razlikujemo bijeli, ružičasti i crveni grejp, dok je kora obično žuta ili ružičasto-žuta. Ružičasti i crveni grejp imaju puno više beta-karotena (provitamina A) nego bijeli.
Osim spomenutog vitamina A, ružičasti grejp odličan je izvor vitamina C. Ova dva vitamina jačaju imunološki sustav i djeluju kao antioksidansi.

Grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja u organizmu ima ključnu ulogu u proizvodnji energije.
Niskokalorični grejp savršena je namirnica za detoksikaciju i mršavljenje - polovica grejpa ima samo 37 kalorija.
Ružičasti i crveni grejp sadrže likopen koji im daje boju. To je snažan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti.
U grejpu ima puno pektina, topljivog prehrambenog vlakna koje olakšava probavu i veže na sebe suvišni kolesterol. Također je grejp dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Grejp je iznimno bogat bioaktivnim tvarima koje se u znatnoj količini nalaze u bijeloj kožici ispod kore i između režnjeva, pa je najzdravije pojesti cijeli plod, a ne samo popiti sok.
Flavonoidi u grejpu su snažni antioksidansi koji štite organizam od infekcija i raka, uravnotežuju razinu kolesterola te aktiviraju enzime u jetri koji uklanjaju štetne tvari iz tijela.
Grejp je sočan, osebujnog okusa u kojemu se osjećaju i kiselo, i gorko, i prikriveno slatko. Izvrstan je za doručak ili međuobrok te za pripremu različitih jela.

Interakcija sa ostalim lijekovima

Uzimanje nekih farmaceutskih lijekova zajedno sa sokom od grejpa može povećati bioraspoloživost lijekova i na taj način pojačati njihov učinak u tijelu.

Naime, sastojci u grejpu, poput gorke tvari naringina/naringenina, mogu usporiti normalnu detoksikaciju i metaboličke procese u crijevima i jetri, ometajući razgradnju određenih lijekova. Grejp ulazi u interakciju s nizom lijekova, pa se posavjetujte s liječnikom i ljekarnikom.   


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi